Novi Sad Vesti

Kompanija Frug, povezana sa Galensom, kupila imovinu Navipa i došla do 120 ha zemljišta u Karlovcima

frug
Foto: Enforma

Preduzeće Frug iz Sremskih Karlovaca, povezano sa kompanijom Galens, kupilo je na licitaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika imovinu beogradskog Navipa u stečaju, piše VOICE, prenosi 021.rs.

Reč je o objektima, mašinama i opremi za proizvodnju vina u Petrovaradinu, na Karlovačkom putu. Procenjena vrednost nekadašnje Navipove vinarije bila je 96,6 miliona dinara, a Frug je za nju dao 40,4 miliona.

Postojeći Navipov kompleks biće rekonstruisan i, sudeći po projektu urađenom prošle godine, na putu ka Sremskim Karlovcima nići će savremena vinarija i destilerija sa muzejskim i ugostiteljskim prostorom.

frug
Foto: Enforma

Investitor je Frug d.o.o, sa kojim se mogu dovesti stotine hektara poljoprivrednog zemljišta na Fruškoj gori, između ostalog, i onih kojima gazduju vlasnica Galensa, Sanja Petrić, te Zemljoradnička zadruga Sremski Karlovci, čiji je Petrićeva član.

Frug d.o.o. Sremski Karlovci osnovan je u aprilu 2019. Osnivači su bili OSSID kapital d.o.o Novi Sad, u vlasništvu Sanje Petrić (sa 35 odsto udela u društvu), zatim FGK Real estate u vlasništvu Anđelke Galić (sa 35 odsto udela) i Vojislav Marković (30 odsto udela).

Ubrzo, tri meseca nakon osnivanja, u julu 2019, Agencija za privredne registre donela je rešenje kojim su izbrisani udeli OSSID kapitala i FGK Real estate. Umesto njih, upisani su udeli Đorđa Petrića od 35 odsto i Bojana Galića, takođe od 35 odsto.

Frug je imovinu Navipa u Petrovaradinu kupio na javnom nadmetanju koje je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika organizovala u februaru 2020. Prodavale su se dve celine – jedna na Karlovačkom, a druga na Bukovačkom putu, a ukupna procenjena vrednost bila je 150,5 miliona dinara.

Na Karlovačkom putu predmet licitacije bilo je građevinsko zemljište, te objekti, nameštaj, vozila, mehanizacija, mašine i poljoprivredna mehanizacija.

Stečaj nad nekadašnjim vinarskim gigantom Navipom otvoren je pred Privrednim sudom u Beogradu još 2012. i još nije prodato sve što je nekadašnjem velikom proizvođaču vina i žestokih pića pripadalo.

Firma Frug je godinu dana po osnivanju uspela da dođe do dela te imovine – atraktivne građevinske parcele od 20.293 kvadratna metra, poslovnih i pomoćnih zgrada, mašina i opreme za proizvodnju vina.

Neki od tih objekata, prema saznanjima VOICE-a, biće srušeni, a neki rekonstruisani prilikom izgradnje nove vinarije pod nazivom Frug.

Kompanija Galens poznata je javnosti, naročito novosadskoj, po tome što je za kratko vreme doživela poslovni bum rapidno povećavajući broj građevinskih investicija i izgrađenih stambeno-poslovnih kvadrata.

Pred sudom u Novom Sadu u toku je proces u kojem se Galens sudi sa ekološkim aktivistima koji su ukazivali na nezakonite radnje uzurpiranja zaštićenih područja prirode, to jest ograđivanja nekoliko stotina hektara na obroncima Fruške gore među kojima se, osim privatnih parcela Sanje Petrić, nalaze i državne.

Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, jedna od zastupnika u njegovom preduzeću Promist i jedan od stvarnih vlasnika kompanije Galens invest, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima.

Da bi se to imanje zaokružilo u jednu celinu, trebalo je pod svoje uzeti i parcele kojima gazduje država. Pašnjaci i njive u državnom vlasništvu dati su u zakup upravo licima povezanim sa Sanjom Petrić i Galensom, to jest Ljubodragu Adamoviću i njegovoj firmi Biljni lekar.

Na povezanost pravnih lica Frug i Galens, između ostalog, ukazuje i kontakt mejl – Frugova adresa je [email protected].

Takođe, na nekadašnju Navipovu parcelu u Petrovaradinu upisana je hipoteka za iznos kredita od 480.119 evra sa periodom otplate od 72 meseca koji je zaključen između Nove banke iz Banja Luke kao poverioca i RS Galens Invest d.o.o iz Zvornika, kao korisnika kredita Galens investa iz Novog Sada, kao solidarnog dužnika.

U Sremskim Karlovcima Sanja Petrić kupila je čak 78 nepokretnosti (poljoprivredno zemljište i građevinsko zemljište van građevinskog područja).

Lokacije na kojima je uzela parcele su Dobrilovac, Banstol, Dimšin do i druge. Na nekoliko parcela nalaze se vikend kuće ili pomoćni objekti, a uglavnom su to njive lošije klase, šume, vinogradi, voćnjaci, trstike i močvare.

I Frug poseduje poljoprivredno zemljište na obroncima Fruške gore, kao građevinsko zemljište i objekte u Sremskim Karlovcima i Petrovaradinu.

U vlasništvu ima oko 2,5 hektara na potesu Dobrilovac. Vinograd, odnosno vinova loza kao kultura upisana je na samo 1.641 metara kvadratnih, a ostalo su pašnjaci, njive lošije klase, šume i voćnjaci. To pravno lice je 2021. završilo sa gubitkom od 39,7 miliona dinara.

Ipak, Frug je u 2021. godini dobio subvencije za podsticaje u proizvodnji u iznosu od 2.009.000 dinara.

Izvor: 021.rs

Dnevnik posle 60 godina napustio zgradu na Bulevaru, sada na scenu stupa Galens

48 Shares
Share via
Copy link