Magazin Novi Sad

Boli gradonačelniče Vučeviću, teško je toliku mržnju trpeti u gradu u kojem si rođen

protest-ns-1
Foto: Luftika

U Novom Sadu je juče (28. jul) održan protestni skup i šetnja pod nazivom „Buna protiv Mafije“, kao reakcija na prebijanje i hapšenje ekoloških aktivista, od strane privatnog obezbeđenja angažovanog od strane vladajuće stranke, na skupu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, koje se desilo nedelju dana ranije.

Jučerašnjem skupu, koji je započeo blokadom saobraćaja i obraćanjem aktivista ispred PU Novi Sad, na raskrsnici Bulevara oslobođenja i ulice Pap Pavla, prisustvovalo je nekoliko hiljada građana.

protest-ns-3
Foto: Luftika

Nakon što su se ekološki aktivisti obratili okupljenima, započeta je protestna šetnja, tokom koje je razbijen jedan izlog na prostorijama SNS na Bulevaru oslobođenja, a ostali su zasuti raznobojnom farbom.

protest-ns-4
Foto: Luftika

Tom prilikom demonstranti su skinuli i dve srpske trobojke, koje su bile zakačene na zgradi oko prostorija vladajuće stranke, njima se ogrnuli i nastavili šetnju.

Ogrtanje zastavom
Foto: Luftika

Inače, to je bio jedini incident koji je zabeležen na jučerašnjem okupljanju, na kojem nisu primećeni uniformisani policajci, ali su učesnike sve vreme snimali dronovi. Šetnja je završena u centru grada, nakon čega su se demonstranti mirno razišli.

„Putujući cirkus“ u „huliganskom pohodu“

Incident sa protesta nisu propustili da prokomentarišu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Oni su osudili ponašanje učesnika jučerašnjeg skupa, ocenjujući da su „udarili na srpsku državu i trobojku“, kao i da im „smeta najvažnije državno obeležje“.

Novosadski gradonačelnik je dodao je da je grad bio ponovo „na meti putujećeg cirkusa“, aludirajući na brojne ekološke aktiviste iz drugih gradova Srbije, koji su prisustvovali jučerašnjem skupu, nazivajući čitav događaj „huliganskim pohodom“.

Povodom izjava prvog čoveka Novog Sada oglasio i Ekološki Front Novi Sad, jedan od organizatora jučerašnjeg protesta, čije saopštenje prenosimo u celosti.

„Zgroženi ste zbog izloga svoje stranke, ne i nad nasiljem na Novosađanima“

„Miloše Vučeviću, da li jedan jedini put možete da budete gradonačelnik svih građana i građanki, a ne samo onih koji su Vam dali poverenje na izborima? Toliko puta smo Vas molili i vraćali na ulogu gradonačelnika.

Svako Vaše obraćanje pršti od mržnje prema neistomišljenicima. Uvrede, diskvalifikacije i diskriminacija su deo vaših obraćanja. Ni laž nije isključena.

Duboko verujemo da biste voleli da i Vama na skup dođu ljudi dobrovoljno, bez prinude i bez plaćene dnevnice. Bez službenih automobila i o svom trošku. Srcem. To je teško zamislivo. Znamo. Boli.

Nismo jednom svedočili zastavama Srbije koje završe u kanti za smeće, kad pridonesu scenografiji, a društvo za po crvenu-dve ode kućama. Zastave skinute sa vaših prostorija neće završiti u kanti za smeće. Ne brinite. Biće nekom draga uspomena.

Zgroženi ste zbog izloga svoje stranke, ali niste brutalnošću koja je demonstrirana pred Sednicu Skupštine Grada nad građanima čiji ste gradonačelnik!

Niste ih zaštitili, naprotiv, Vaš blizak saradnik je bio prisutan sve vreme, morali ste biti obavešteni šta se dešava. Vas ne uznemirava nasilje nad ljudima, nego vas uznemirava uništavanje imovine“, piše Ekološki Front.

Ekološki Front Novi Sad saopštenje
Foto: Printscreen / Facebook / Ekološki front Novi Sad

„Izvinite se prebijenim sugrađanima i pustite institucije da rade svoj posao“

„Nadamo se da će Vam se želja za odlaskom na republički nivo vlasti ostvariti. Od srca. Iskreno. Teško je toliki odium trpeti u gradu u kojem si rođen. Dugo je 10 godina biti na jednoj funkciji. Nema motiva, isti problemi, nema izazova. Sve prežvakano 100 puta.

Samo se tovari, lopata po lopata na gomilu. Nije lako. Nema oslonca da se podeli teret. Požurilo Vam se. Da završite GUP i zadatak. Novosađani ne znaju čiji interesi stoje iza Galensa, Bocare, i ostalih. Nagađaju.

Ali jedino Vas vide kao odgovornog. Kako drugačije, kada nikog drugog ne vide. Osim u pozadini Vaših obraćanja. Bezimeni, bez teksta. Kulise.

Građanima smo pokušali da ukažemo na odgovornost urbanista i članova Komisije za planove. Oni su struka, bez kičme, potpisnici nedaće koja će građanima da se uvuče u dvorišta u bliskoj budućnosti. Nije vredelo. Sve oči su uperene u Vas. Tako ste si “zamesili”.

Mi se nadamo da čete otići i zbog nas. Nadamo se da ćemo dobiti gradonačelnika koji ima volje i kapaciteta da sasluša i one koji drugačije predlažu i misle.

Participativnost i dijalog su jedni od osnova demokratije. Niste nam ih priuštili. Farsa na farsu. Uvid za Novu godinu, usvajanje za letnji raspust.

Borićemo se kao građani za naše pravo do kraja. Nama fotelje i funkcije nisu potrebne, iako mnogi žele da nas uvuku u taj narativ. Najčešće Vi.

Ostavite grad i prirodu na miru. Izvinite se kao gradonačelnik ljudima koji su pretrpeli prekomernu silu i povrede na svojim telima. Pustite policiju i tužilaštvo da rade svoj posao. Toliko je malo potrebno“, završava svoje obraćanje gradonačelniku Vučeviću Ekološki Front Novi Sad.

Otvoreno pismo majke jednog od „zgubidana“ gradonačelniku Novog Sada

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

132 Shares
132 Shares
Share via
Copy link