Magazin Novi Sad

U Novom Sadu protest građana protiv mafije, policijski dronovi nadleću demonstrante

protest-ns-2
Foto: Luftika

Više od 1.000 građana blokiralo je Bulevar oslobođenja u Novom Sadu, zbog usvajanja Plana razvoja grada skrojenog prema tajkunskim kompanijama bliskih gradonačelniku Milošu Vučeviću. Građani su blokirali raskrsnicu Bulevara oslobođenja i ulica Novosadskog sajma i Pap Pavla.

Današnjem protest prethodilo je prebijanje ekoloških aktivista od strane privatnog obezbeđanja uoči sednice Skupštine grad ana kojoj je plan jednoglasno usvojen. Kako je kasnije utvrđeno, neki od članova privatnog obezbeđenja su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i višpestruki počinioci krivičnih dela sa elementima nasilja.

Pre ove skupštinske sednice, odbornici Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine pobegli su kolektivni godišnji odmor, nastavljajući tako da sede na dve političke stolice.

Današnji protest pod nazivom „Buna protiv mafije“, organizovan zbog nasilja nad učesnicima skupa protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu.

Demosntranti uzvikuju „Miloš nejaki!“, aludirajući na nesposobnost gradonačelnika da se odupre uticaju mafije.

protest-ns-3
Foto: Luftika

Na protest u Novi Sad pristigli su i aktivisti iz Beograda, Zrenjanina i drugih gradova, a tu su i opozicioni političari Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Radomir Lazović, Borislav Novaković.

protest-ns-1
Foto: Luftika

Aktivisti iz Novog Sada nose bedževe na kojima piše „zgubidan“, kako je one koji su učestovali na protestu protiv GUP-a opisao gradonačlenik Miloš Vučević.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

Na protestu je veliki broj policiajaca u civilu, a u okolnim kafićima pristalice gradonačelnika Miloša Vučevića u majicama slovom Z, koje simbolizuju podršku Rusiji u intervenciji protiv Ukrajine.

protest-ns-dron
Foto: Luftika

Demonstrante nadleću i policijski dronovi.

Tokom prvih sat vremena, protestu se pridružilo još građana, pa je kolona od oko 3.000 ljudi krenula Bulevarom oslobođenja u pravcu Železničke stanice.

protest-ns-5
Foto: Luftika

Neki od učesnika protesta su polupali prostorije Srpske napredne stranke i išarali ih sprejevima,

protest-ns-4
Foto: Luftika

Potom su poskidali zastave srbije pokačene ispred i, ogrnuti njima, nastavili prema sedištu Policijske uprave Novi Sad u ulici Marka Kraljevića.

protest-ns-6
Foto: Luftika

Tamo su povikivali „Kako ti je tetka, Vuline?“, aludirajući na finansijsku aferu nekadašnjeg ministra policije Aleksandra Vulina, koji je lagao da je luksuzni stan kupio novcem pozajmljenim od “tetke iz Kanade”. Kasnije je utvrđeno da Vulin nema tetku u Kanadi.

Kratka istorija razaranja Fruške gore: Invazija Galensa, moćnog SNS investitora

1.8K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap