Novi Sad Vesti

Prebijeni novosadski aktivista napadačima nudi dogovor: Uplatite po 50 hiljada za lečenje dece

petar_zivanovic
Foto: Privatna arhiva

Sudski proces zbog prebijanja novosadskog aktiviste bliži se kraju, a osim uslovnih kazni na stolu je i vansudsko poravnanje.

Trojica napadača na novosadskog aktivistu Petra Živanovića osuđeni su na uslovne kazne od po šest meseci.

Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici proglasio ih je krivim za nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu.

Sva trojica osuđena su na kazne zatvora u trajanju od šest meseci koje se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne učine novo krivično delo, računajući od dana pravnosnažnosti presude.

Prethodno je za napad na Petra Živanovića, krajem prošle godine osuđen četrdesetjednogodišnji S. D. nakon što je priznao krivicu. On je osuđen na osam meseci zatvora uslovno, s tim što se kazna neće izvršiti ukoliko u naredne dve godine ne ponovi delo.

Petar Živanović upućen je na parnični postupak kako bi dobio odštetu.

On je u razgovoru sa novinarima portala 021.rs kazao da je svom advokatu dao nalog da napadačima preda predlog za vansudsko poravnanje.

– Da svaki od njih četvorice uplati po 50.000 dinara u neku dobrotvornu organizaciju ili za lečenje dece. Ako imaju bar malo humanosti u sebi, shvatiće to kao pruženu ruku i oprost i prihvatiće ponudu – poručuje aktivista.

M. M. (29) i S. P. (26) su neosuđivani i protiv njih se ne vodi drugi krivični postupak, dok se protiv Lj. V. (23) pred Osnovnim sudom u Novom Sadu već vodi postupak zbog šumske krađe.

Okrivljeni M. M. i Lj. V. negirali su krivicu, dok je S. P. priznao da su bili nasilni prema Živanoviću.

Pred sudom je iskaz dao i šumar, zaposlen u JPNP “Fruška gora” koji se nalazio na licu mesta kada se sve ovo dešavalo. Oštećeni aktivista Živanović svedočio je da ga je šumar verbalno napao i da ga je sprečio da napusti mesto, što je šumar porekao.

Inače, kako je posvedočio uposlenik JPNP “Fruška gora”, on se oštećenom obratio rečima “dečko, šta ti radiš tu, ima devojaka po Novom Sadu, idi u kafić na piće, vijaj devojke, šta nas kontrolišeš po šumi, otežavaš nam proizvodnju, praviš nam probleme”.

Kako se navodi u presudi, u koju su novinari novosadskog portala 021.rs imali uvid, njih trojica su, zajedno sa još jednim počiniocem, pretukli Živanovića na Fruškoj gori. Živanović je napadnut dok je fotografisao smeće u nacionalnom parku, kao i traktor kojim su se okrivljeni vozili.

Kako je opisano u optužnici, S. P. je zaustavio traktor kojim je upravljao, a na kom se nalazio i M. M, jer ih je oštećeni aktivista fotografisao. S. P. mu je rekao da ne fotografiše, nakon čega su razmenjene uvrede.

Prema navodima optužnice, S. D. je uhvatio Živanovića za ruku, u nameri da mu oduzme telefon, nakon čega su S. P. i M. M. sišli sa traktora, zatim ga je S. P. pesnicom udario u lice, zbog čega je Živanović pao na zemlju. Potom su ga M. M, Lj. V. i S. D. nogama udarali u glavu i telo, dok je on ležao sklupčan, štiteći rukama glavu.

Kasnije je Lj. V. uzeo iz džepa oštećenog mobilni telefon i izbrisao Živanovićeve fotografije.

Aktivista koji je fotografisao osuđenog i trojicu okrivljenih dok su odvozili stabla iz nacionalnog parka, zadobio je lake telesne povrede, u vidu krvnog podliva kože i mekih tkiva ispod levog oka, povrede na leđima i višestruka nagnječenja u predelu lica.

Trojica osuđenih imaju osam meseci da podnesu žalbu protiv presude.

Inače, ovaj Novosađanin je do sada više puta skupljao smeće po Fruškoj gori koje za sobom ostavljaju kako posetioci ovog nacionalnog parka, tako i drvoseče koje, kako kaže, rade po nalogu Uprave.

On svaki put kese sa smećem ostavlja ispred kapija Uprave, uz poruku “S ljubavlju, vaše drvoseče”.

Izvor: 021

Šta se dešava na Fruškoj gori i kako je šuma po kojoj su trčale srne pretvorena u ratište

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link