Koronavirus Magazin

Neophodan je policijski čas naredne 3 nedelje. Vlast to mora da saopšti narodu

Panić Vučić
Foto: Nova.rs

Krizni štab ne vode lekari, već političari! To su reči predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije doktora Radeta Panića.

On je u poslednjoj izjavi koju je dao za portal Nova.rs rekao kako nije zagovornik policijskog časa, ali pošto ova vlast nije spremno dočekala treći talas epidemije, onda je neophodno da izađe pred građane i kaže da je neophodno da izdrže zaključani 21 dan.

– Ja sam upoznat sa stanjem unutar sistema i vidim da smo na ivici zaključavanja – rekao je on i dodao:

– Imam sliku s prve linije, ta slika je veoma loša i govori da smo na ivici zaključavanja. S druge strane, potpuno sam svestan da bi sa dobrom organizacijom i promenom kadrova koji nemaju hrabrosti da preuzmu neophodne korake, situacija bila mnogo bolja. Ukoliko bi se novac uložio u zdravstvo sa namerom da se ovaj sistem postavi na ‘čvrste noge’, umesto na ‘Beograd na vodi’ i slične stvari, mogli bi da izbegnemo takav epilog. Ne pričam o izgradnji bolnica i kupovini akceleratora, već o najneophodnijim stvarima za borbu protiv epidemije.

Panić je još jednom istakao da bolnicama fali opreme i lekara.

– Nemamo odgovarajući broj testova, na zalihama nema dovoljno zaštitne opreme. Fale nam lekari koji bi mogli da zbrinu sve zaražene pacijente, a nema ni dovoljno mesta intezivne kovid nege. Ima dosta zgrada, ali nema dovoljan broj kreveta gde bi mogla da se priključi ventilacija. Nemamo ni dovoljan broja anasteziologa, internista, plućnih lekara koji bi bili obučeni da rade sa ventilacijom. Ako je to tako, onda vlast mora jasno izaći pred građane Srbije i da ih zamoli da izdrže tri nedelje zaključavanja, jer će pomenuti period sigurno dati povoljan rezultat – rekao je on, napominjući da je veliki protivnik policijskog časa.

– Sindikat na čijem sa čelu je i prethodnog puta kad je uvedena zabrana kretanja bio protiv toga. Smatrali smo da je sproveden krajnje neadekvatno i da su mnogi građani u toj situaciji bili diskriminisani. Ipak, ta opcija ostaje kao jedna od varijanti. Da je stručni deo Kriznog štaba insisitirao sprovođenju mera, do ove situacije ne bi ni došlo. Razumem pojedine ljude unutar tog vladinog tela, jer očigledno da većina njih ne raspolaže sa pravim podacima, pa zbog toga nisu mogli da reaguju onako kako struka nalaže. Nije uopšte pitanje da li su kolege koje se nalaze u Kriznom štabu stručni, već se radi o tome da su obmanuti – poručuje Panić, ponavljajući mnogo puta iznetu rečenicu da je zdravstveni sistem veoma ugrožen.

– Ogroman je broj obolelih zdravstvenih radnika, a testiranja i dalje nisu adekvatna. Ove gužve koje viđamo u čekaonicama kovid ambulanti su nešto samo može doprineti širenju epidemije. Pacijent koji dođe u ambulantu mora biti primljen u roku od dva sata. Kako će se to sprovesti, moraju da znaju oni koji se ovim zdravstvenim sistemom bave već sedam godina. Tu, pre svega, mislim na ministra zdravlja Zlatibora Lončara i njegovi vršioci dužnosti direktora koji su postavljeni po političkoj liniji – objašnjava predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Rade Panić: Kon je izneo neistine. Ili je neobavešten, ili je interesni lažov

291 Shares
291 Shares
Share via
Copy link