Koronavirus Magazin

Dr. Kon optimističan – Uveren sam da ćemo zaustaviti ovu neman

predrag kon

Na konferenciji za novinare, danas održanoj u Vladi Srbije, dr. Predrag Kon je pokazao naročit optimizam odgovarajući na pitanje jednog frilens novinara o tome šta bi “u ljudskom, a ne u statističkom smislu “predstavljalo pozitivan rezultat nove strategije za borbu sa koronavirusom u Srbiji.

Dr. Kon je rekao da je primetio veliku posvećenost i spremnost medicinskog osoblja. Takođe, situacija je, kada su resursi u pitanju, mnogo bolja nego na početku borbe, a “lekari ne pitaju za radno vreme”. Dodao je i da postoji mali strah od toga da li će uspeti da organizuju i sprovedu u delo plan i strategiju koju su doneli zajedno sa kineskim kolegama.

Prema najnovijim informacijama i po rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, u najkraćm vremenu krenuće testiranja svih onih koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, kao i testiranje članova njihovih porodica. Do sada su testirani samo oni ljudi koji su imali jasne simptome, uz uslov da su bili u inostranstvu ili neposrednom kontaktu sa zaraženim.

Novim merama, to se menja. Biće testiran veliki broj ljudi, a cilj je da se “virus napadne”, odnosno da se svi zaraženi izoluju u objekte namenjene za to.

Takođe, domovi zdravlja širom Srbije će biti opremljeni da primaju pacijente za koje se sumnja da su zaraženi na koronavirus. Njima će tamo biti uzet bris, koji će se slati na testiranje, a takve domove zdravlja će opremiti i sa rendgen aparatima.

–  Treba obezbediti toliki prostor za izolaciju svih novozaraženih, postarati se za transport svih tih ljudi, zatim  organizovati domove zdravlja da budu mali korona centri… – priznao je dr. Kon, ali na kraju je zaključio da je čvrsto uveren da će uspeti u ovoj borbi.

Na istoj konferenciji javnosti su prenete i procene naših stručnjaka iz kriznog štaba o ukupnom broju zaraženih. Dosadašnjim testiranjem je utvđeno da su 303 osobe u Srbiji zaražene virusom COVID-19, ali kako kaže Dr. Kon procena je da je “prikrivenih slučajeva zaraze” mnogo više. Taj broj procenjuju na 1500 do 3000.

Kako izgleda život samohrane majke u izolaciji sa 11 dece

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

31 Shares
Share via
Copy link