Magazin

Ko je dr Stojković: Zvezda vodilja antivaksera, drugarica Paje Levijatana i antifeministkinja

jovana stojkovic antivakseri
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Doktorka Jovana Stojković, predsednica desničarskog pokreta “Živim za Srbiju”, privedena je juče (1. april) u Beogradu, pod sumnjom da je izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda. Dr Stojković je uhapšena tokom velike policijske akcije protiv antivakcinaškog lobija u Srbiji, zajedno sa još pet lica.

Policija je po nalogu Višeg javnog tužilaštva izvršila pretres njenog stana i prostorija koje koristi pomenuti pokret.

Tokom same akcije policije, Stojkovićeva je raspravu i vređanje pripadnika MUP-a prenosila uživo na društvenim mrežama, a nakon pretresa ona je privedena.

Jovana Stojković je rođena u Negotinu 1981. godine, po profesiji je psihijatar i psihoterapeut. Ona je isto tako politički angažovana i trenutno je predsednica pokreta Živim za Srbiju i lider udruženja građana Čuvari Srbije 1244 poznata po antivakcinaškom aktivizmu.

Jovana je od 2015. godina svojim društvenim angažmanima poznata na čelu antivakcinaškog pokreta u Srbiji i organizator uličnih i drugih vrsta protesta i tribina protiv obavezne vakcinacije.

Protiv Jovane Stojković je sud časti Lekarske komore Srbije je pokrenuo postupak zbog aktivnosti usmerenih protiv vakcinacije i kampanje koju sprovodi na društvenim mrežama. Međutim, postupak je prekinut jer kako je tada utvrđeno njeni nastupi u medijima nisu dovoljan razlog za oduzimanje licence.

Inače, protiv dr Jovane Stojković je ranije 12 lekara podnelo krivične prijave zbog širenja straha i panike od vakcine.

Jedan srpski epidemiolog dr Radmilo Petrović, označio je ranije Jovanu Stojković i ostale antivakcinaše kao direktno odgovorne za sunovrat kolektivnog imuniteta i epidemiju morbila u Srbiji koja je buknula u oktobru 2017. godine i tokom te i sledeće godine odnela nekoliko života.

Od 2018. godine sa društvenog aktivizma prelazi na politički i osniva politički pokret desne orijentacije Živim za Srbiju nakon čega okuplja nekoliko političkih udruženja u zajedničku organizaciju Čuvari Srbije 1244.

Njena politička organizacija je zajedno sa Levijatanom Pavla Bihalija izašla na poslednje izbore u Srbiji i nisu prešli cenzus. Naime, njihova zajednička lista je osvojila manje od 1 odsto glasova.

Od početka pandemije korona virusa, Jovana je pored protivnika vakcinisanja, takođe i borac protiv nošenja zaštitnih maski, a na svojim video snimcima redovno napada Krizni štab i mere uvedene zbog epidemije virusa.

Pre nekoliko meseci su tadašnjem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću predali zahtev njenog pokreta nakon protesta gde se okupio oko stotinjak ljudi da se protive tome da deca nose maske u školama.

Jovana se na mrežama predstavlja i kao antifeminstkinja, a poznata je i po nacionalističkim stavovima, piše Mondo.

Pored Jovane Stojković, u istoj policijskoj akciji je privedena i sestra košarkašice Milice Dabović, Jelica Dabović, koja je po izlasku iz SBPOK-a rekla da je privedena zbog sumnje da je na društvenim mrežama objavljivala sadržaj protiv vakcina.

Veliki aplauz za sve antivaksere! Zbog vas se moj Nemanja od novembra bori za život

132 Shares
132 Shares
Share via
Copy link