Magazin

Dmitrović: Đorđu deca nisu oduzeta zbog siromaštva već zbog nečeg mnogo goreg

Đorđe Joksimović (50) iz Kragujevca već se skoro šest godina bori za starateljstvo nad tri maloletne ćerke i njihov povratak iz hraniteljske porodice.

Slučaj ovog oca, podigao je javnost na noge, a ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović, nedavno je rekao da Joksimoviću deca nisu oduzeta zbog siromaštva “već nečeg mnogo goreg”.

On sada pojašnjava šta je pod tim mislio i ističe da je u ovakvim slučajevima zakon vrlo jasan i kaže da pravo na roditeljstvo ne može da bude oduzeto samo zbog siromaštva.

Kako dalje navodi, ono što je komisija Centra za socijalni rad u Kragujevcu, sastavljena od stručnih lica, konstatovala u porodici Joksimović, uveliko je ispunjavalo i prevazilazilo nekoliko elementa na osnovu kojih se predlaže oduzimanje roditeljstva.

djordje-otac
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– To se odnosilo na smeštaj, stanje u porodici, odnos među roditeljima, posvećenost roditelja deci, njihov odgoj, higijenski i ostali uslovi u kojima su ta deca rasla… – rekao je.

Kako je dodao film “Otac” je igrani film, a tvorcima filma slučaj Đorđa Joksimovića poslužio je kao “scenaristička osnova, uz koju ide slobodna nadgradnja, fikcija, adaptirana dramaturgija”.

– Naglašavam da se ovde ne radi o dokumentarnom već igranom filmu, mada i dokumentarac može da bude urađen tendenciozno. Niko nikoga ne sme i nema pravo da osuđuje, samo je potrebno da se držimo činjenica, istine. Tuđom nesrećom lako je manipulisati, ali nije časno, nije ljudski – kaže Dmitrović za “Mondo”.

Dodaje da tvorci filma “Otac” sigurno nisu imali zle namere, već je njihov cilj bilo umetničko delo, a na osnovu toga ne može se realno sagledati slučaj Joksimovića.

Šta je sa majkom dece?

Centar za socijalni rad iz Kragujevca, u martu 2015. godine smestio je decu u hraniteljsku porodicu, a navodno je, prema svedočenju komšije, nevenčana supruga Đorđa Joksimovića i majka devojčica, viđena kako u obližnjoj reci pokušava da udavi decu. Prema prijavi Centra, majka je odmah smeštena na Psihijatrijsku kliniku i od tada se nalazi na lečenju u jednoj ustanovi.

Međutim, Đorđe je negirao da je njegova supruga pokušala da udavi decu, već je rekao da je imala psihički slom.

“Koliko znam majka je i dalje na lečenju u psihijatarskoj ustanovi, ali zaista ne znam detalje o verziji koja kaže da je pokušala da udavi svoje ćerke. Po mojim informacijama tako nešto nije iniciralo odluku o oduzimanju roditeljstva, već svi oni faktori o kojima sam govorio. Odluku o tome može li Đorđe da se stara o deci ili ne može, donosi sud, koji je pravo na roditeljstvo i oduzeo”, naveo je ministar.

Otac: Uradio sam sve što su tražili, nadam se kraju agonije

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

11 Shares
Share via
Copy link