Koronavirus Magazin

FB Stranica “Covid 19 Srbija” objavila lažnu vest pa je još i promovisala

O dezinformacijama i lažnim vestima se mnogo govori u poslednje vreme. Priča je krenula od Kriznog štaba, najviših državnika u Vlasti.

Kritikovali su i skretali pažnju javnosti na lažne vesti, zatim (na kratko) doneli Zaključak Vlade koji bi trebao da centralizuje informisanje (smeju da se objavljuju samo informacije dobijene od Kriznog štaba i Vlade). Onda je uhapšen muškarac koji je širio lažnu vest na Twitter-u, a potom i novinarka Ana Lalić zbog teksta o uslovima u kojima rade sestre i lekari u KCV.

Zatim je povučen pomenuti Zaključak Vlade, a Ana Lalić je puštena iz pritvora. Premijerka je nakon svega toga rekla da je ono što je navedeno u njenom tekstu laž.

Međutim, šta se desi kada se na FB stranici “Covid-19 Serbia” objavi lažna vest? I ne samo to.

Kako objasniti to što niko od vlasti, policije, tužilaštva nije reagovao na samo postojanje ovakve stranice, jer je jednostavnim pregledom objava jasno da ovde nije reč o pravovremenom i tačnom informisanju javnosti u vezi sa epidemijom, već se ona koristi za izraz jake netrpeljivosti prema pomenutoj novinarki, Rodoljubu Šariću, novinarima Danas-a, Savezu za Srbiju?

Ova FB stranica je objavila snimak  čoveka koji skida zastavu Evropske unije, a na njeno mesto stavlja italijansku. U opisu videa je napisano “Predsednik italijanske skupštine”. Taj video su i sponzorisan (plaćena reklama na FB), kako bi ga video što veći broj građana.

Nedugo potom, na portalu Fake News, koji se bavi proverom tačnosti informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i po raznim portalima u Srbiji, objavljen je tekst koji govori da je ovde u pitanju lažna vest.

– Na snimku se zapravo nalazi jedan od četiri potpredsednika donjeg doma Parlamenta Italije iz konzervativne stranke Italijansko bratstvo Fabio Rampeli. On je svoj gest načinio u znak protesta što Evropski savet nije uspeo da se usaglasi oko izdavanja „korona-obveznica“ za finansiranje posledica trenutne zdravstvene krize. „Evropska zastava? Skinuću je. Za sada”, napisao je Rampeli na Tviteru – navedeno je na sajtu Fake News.

NDNV upozarava na cenzuru medija

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • to je stranica koju je napravio SNS, promenili su joj ime a ranije je služila za blaćenje inicijative Ne da(vi)mo Beograd. Promenili joj ime, sakrili iz pretrage i samo sponzorišu postove, jako puno para su uložili u to. Igraju na sentiment posetilaca zbog ove situacije a zapravo im služi da blati opoziciju.

OGLAS

Share via
Copy link