Koronavirus Magazin

Vlada na molbu predsednika Vučića povlači zaključak o informisanju tokom pandemije Covida-19

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije danas povući zaključak o informisanju tokom pandemije Covida-19. Brnabić je rekla da će to biti učinjeno „na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a premijerka Brnabić je rekla da je cilj te odluke bio da se daju samo potpune, proverene i tačne informacije.

„O tome se radi, da nemamo neproverene informacije, lažne vesti, informacije od lokalnih štabova, gradonačelnika, ko zna koga, da zaštitimo zdravstvene radnike i porodice jer je u uslovima vanrednog stanja, kada realno imamo ratno stanje, važno da ja kao predsendica Vlade i neko ko vodi štab, pokušam da zaštitim makar porodice, jer će neko trčati da kaže prvo medijima, da bi bio lokalna zvezda na pet minuta“, navela je premijerka.

Objašnjava da je takav način informisanja doveo do konfuzije u rad ljudi koji bi sada morali da se bave samo spasavanjem života.

Dodaje da će, ipak, danas ta odluka biti povučena, na izričitu molbu predsednika.

„Povući ćemo uredbu jer je Srbija uradila sve, sve da građani budu tačno i pravovremeno informisani“, rekla je Brnabićeva.

Srbija je, ističe, najviše od svih zemalja u Evropi uradila da bi građani dobijali tačne informacije svaki dan.

„Da se ne bi bacila senka na sve što smo radili, povući ćemo odluku“, rekla je premijerka.

Premijerka smatra da će rezultat povlačenja odluke biti da će se više vremena boriti sa lažnim vestima, ali da će pre da spava četiri sata manje, nego da se baci senka na sve što je urađeno, pre svega kada je reč o slobodi medija.

Brnabić je rekla da je laž da u Kliničkom centru Vojvodine nema zaštitne opreme i da je širenje lažnih vesti u vanrednom stanju ozbiljan prekršaj.

Komentarišući privođenje novinarke Nove S Ane Lalić, Brnabićeva je rekla da joj je žao što je do toga došlo, ali da je „širenje lažnih vesti u vanrednom stanju ozbiljan prekršaj“.

„Molimo novinare da ne šire laži koje će da služe da bi se ugled i kapacitet zdravstvenih usanova smanjivao, da bi napadali kliničke centre, zdravstvene radnike“, rekla je Brnabićeva koja, kako je rekla, „apeluje da se novinari ne privode čak ni oni koji govore laži“.

Podsetimo da je Vlada Srbije u subotu, 28. marta, donela zaključak o informisanju javnosti o virusu korona u Srbiji, kojim se propisuje da su za davanje informacija o virusu korona, kao i za prikupljanje svih informacija o infekciji, zaduženi Krizni štab i osobe koje štab ovlasti, a za širenje dezinformacija sledi kažnjavanje.

 

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

47 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap