Srbija Vesti

Imamo rešenje! 30 godina nataloženog đubreta iz Kovina selimo za Pančevo

Nakon sastanka ministarke za životnu sredinu Irene Vujović sa gradonačelnikom Pančeva Aleksandrom Stevanovićem i predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović dogovoreno je da se otpad sa deponije u Kovinu od ponedeljka prevozi u Pančevo.

Hitan sastanak, kako su ga naslovili pojedini mediji, održan je zbog prošlonedeljnog požara na kovinskoj deponiji koja je dostigla visinu od 12 metara pod đubretom. Vatrogasne službe su nekoliko dana gasile ovaj požar, a građani Kovina očekuju trajno rešenje problema koji je prouzrokovao dodatno zagađenje ionako zatrovanog vazduha.

Deponija u Kovinu sada je zatvorena, a otpad koji se odavde bude prenosio će se selektovati i razvrstavati u Pančevu. Ministarka je rekla da se sa kineskim partnerima planira održivo rešenje za odlaganje otpada.

– Nakon saniranja požara, kapija deponije u Kovinu je zatvorena. Međutim, ono što je potrebno za opštinu Kovin i za ceo Banat jeste dugoročno rešenje, koje Vlada Srbije priprema u saradnji sa kineskim partnerima, kada je reč o proširenju kapaciteta u Pančevu. Primera radi, izgradnja transfer stanice u Kovinu, nakon čega bi se uradila sanacija i rekultivacija nesanitarne deponije u toj opštini – rekla je Vujovićeva.

Šta o svemu misle građani Pančeva izgleda za sada nikoga nije briga.

Ministarka nije propustila priliku da se pohvali do sada ostvarenim rezultatima, a poručila je da su „zdravlje i kvalitet života građana na prvom mestu“.

– Od početka mog mandata zatvorena je nesanitarna deponija Stanjevine, jedna od najvećih ekoloških bombi u Srbiji. Odvojili smo sredstva za sanaciju deponije u Čačku, Trsteniku, za izgradnju transfer stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu, za Regionalne deponije u Pirotu i Užicu. Spremni smo da finansijski pomognemo gradovima i opštinama da reše problem divljih deponija – neumorno obećava Irena Vujović, a preneo je RTS.

Sa druge strane, iz „Eko Zone Kovin“ ne skrivaju sreću i zadovoljstvo zbog zatvaranja deponije.

– Zaista smo srećni što je ministarka Irena Vujović, na apel građana, donela odluku da se konačno zatvori  deponija koja je trovala ljude i zagađivala životnu sredinu, te da se napravi transfer stanica odakle će se otpad kasnije odvoziti u Pančevo. Ovo je prvi put da je Kovin dobio toliko medijske pažnje uz pomoć koje teško da bi napravili tako veliki pomak ka rešavanju ovog velikog ekološkog problema – rekao je Đorđe Janićijević za N1.

Deponija u Kovinu, po svedočenju građana ove opštine, postoji već 30 godina. Trideset godina se taloži đubre, a na kraju je došlo do požara. Opet neka simbolika na nivou države.

Ministarka Irena i “opština Kovid”: Čita i zapliće, smeje se i niže lapsuse (VIDEO)

38 Shares
Share via
Copy link