Magazin Srbija

Ministarka ekologije uličarski o katastrofi u Pirotu: „Pitajte me nešto što znam“ (VIDEO)

irena
Printscreen Twitter / Igor Čobanović

Nakon višednevne ćutnje o ekološkoj katastrofi u okolini Pirota kada su se prevrnuli vagoni sa 20 tona amonijaka, koji je potom otišavši u atmosferu otrovao desetine građana, usled čega su dve osobe i preminule, ministarka ekologije Irena Vujović konačno se pojavila na konferenciji za novinare u neuverljivom pokušaju da objasni trenutnu situaciju i upozna javnost sa opasnostima.

Način na koji je ona odgovarala na novinarska pitanja osramotio je već dovoljno osramoćenu političku javnost i Vladu Srbije, a sudeći po sadržaju odgovora mnogi su doveli u pitanje njenu ionako upitnu kompetentnost.

Čini se da nam se sve češće i to u serijama obijaju o glavu sva besmislena kadrovska rešenja, odnosno politička podobnost i partokratija koju prioritetno stavljamo ispred stručnosti izabranih kadrova.

Ministarka Vujović prisustvovala je jučerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije zajedno sa Živkom Babovićem koji je predstavljao Sektor za vanredne situacije i Stefanom Simeunovićem, direktorom Agencije za zaštitu životne sredine.

Ministarska Irena Vujović se nakon sednice pojavila ispred predstavnika medija, a kada joj je novinar iz Pirota postavio pitanja u vezi sa nesrećom i kako je do nje došlo, ministarka je svojim osionim ponašanjem pokušala da umesto odgovora na pitanja, odgovori besmislenim verbalnim napadom.

„Da li znate koliko je Eliksir (grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozio voz koji se iskliznuo iz šina u blizini Pirota), usladištila i koliko je prošlo?“ upitao je ministarku lokalni novinar.

– Postoje izveštaji inspekcije – kratko je odgovorila Vujović.

Novinar nije završio sa pitanjima, te je na njegovu konstataciju da je ona dužna da zna takav podatak, agresivno odgovorila:

– Što sam ja dužna da znam, pa ne samo za njega, pa ima u celoj Srbiiji, svako u skladu sa svojim kapacitetima i svojim skladištima, laboratorijima, ispitivanjima, onime što kaže inspekcija – odbrusila je ministarka.

Kada je novinar iznova ukazao da pruga kojom je voz prolazio nije mogla da iznese tu količinu opasnog materijala, ministarka ekologije u stilu junaka iz filma „Vidimo se u čitulji“ odgovorila je: „A šta, ja treba da merim količinu?“.

Ministarka je zatim nastavila sa odgovorom koji je uključivao bespredmetno pitanje novinaru ko je zadužen za meru tovara.

– Ja ne znam šta me vi pitate, šta znači za količinu, ko je trebalo da ide da meri količinu, ko je ulazio u vagon, samo mi to recite – kazala je, a na pitanje novinara ko meri, rekla je: „Pa verovatno kargo“.

„Ko njima dozvoljava“, nadovezao se pirotski novinar, a ministarka Vujović je ponovo izbegla odgovor istovremeno pokušavajući da spere bilo kakvu ličnu odgovornost.

– Ma dajte sad, stvarno ste neozbiljni. Pitajte me nešto kao ministra zaštite živitne sredine što je adekvatno, sada trošimo vreme, rekli ste kratko da odgovaramo – kazala je.

Govor tela i zbunjeno lice ministarke razotkrili su nivo poznavanja problematike te je javnost još više uverena kako ona nažalost nije imala dovoljno znanja i stručnosti da odgovori na ekstremno važna pitanja o izlivanju amonijaka, smrti dvoje ljudi i posledicama za preko 50 osoba koje su potražile medicinsku pomoć.

Kako je lokalni novinar insistirao da nadležna ministarka odgovori na pitanja i odgovori ko će snositi odgovornost za ovaj stravični akcident u Pirotu, ministarka je uzvratila nastavkom napada optužujući novinara da čita tuđa pitanja.

– Ukoliko se te kolege koje vam šalju pitanja, koja čitate sa telefona, pitaju što ministarka danas nije na lokaciji, nisam zato što ne možemo po zakonu, a čak i oni koji mogu po zakonu ne smeju danas zbog tužilaštva koje je na terenu. Meni je stvarno žao i sigurno će se zabrinuti kolege narodni poslanici zašto ja nisam na lokaciji – uz kiseli osmeh izgovorila je ministarka Vujović.

Ponašanje ministarke Irene Vujović osvanulo je i na društvenoj mreži Tviter.

„Draga nam naša nevaspitana ministarka zaštite životne sredine“, jedan je od mnogobrojnih komentara tviteraša.

Ono što je posebno iznerviralo domaću javnost je činjenica da se ministarka ekologije nakon jedne ovakve ekološke katastrofe nije oglasila u prvih 17 sati nakon nesreće.

„Ovo liči kao da je ona šef smene, a čovek došao da se žali jer mu prodali isteklu salamu“.

Ubio ih amonijak: Stigli rezultati obdukcije dvojice muškaraca pronađenih kod Pirota

248 Shares
248 Shares
Share via
Copy link