Magazin

Dečak iz Severne Koreje osuđen na smrt streljanjem zbog serije

squid game 1
Printscreen

Nova južnokorejska serija “Igra lignje” (Squid game) osvojila je čitav svet i stekla izuzetnu popularnost u vrlo kratkom roku. Vrlo potresna priča koja se, nadamo se, nikada neće odigravati u realnom životu donosi nam uvid šta pomahnitali ljudski um može osmisliti zarad zabave najbogatijih društvenih krugova. Ova serija zaludela je i mlađe generacije, a jedan srednjoškolac iz Severne Koreje će zbog nje platiti glavom.

Naime, neimenovani dečak je prokrijumčario kopiju serije iz Kine na svom USB-u, a otkriven je nakon što su ga nadzorne službe uhvatile u pokušaju da proda kopije kolegama.

Njemu će, kako pišu azijski mediji, presuditi streljački vod, na sličan način kao u pomenutoj seriji koju je nesrećni srednjoškolac nedavno pogledao ne znajući da će mu to doneti smrtnu kaznu.

– Sve je počelo prošle sedmice kada je jedan srednjoškolac kupio USB na kom su bile epizode južnokorejske serije ‘Igra lignje’ i gledao je s najboljim prijateljem iz razreda – rekao je neimenovani izvor za radio “Free Asia”.

– Prijatelj je to razglasio drugim učenicima, a USB je podelio s onima koji su bili zainteresirani za seriju. Uhvatili su ih cenzori specijalizovani za suzbijanje širenja ilegalnih snimaka nakon što su dobili dojavu – rekao je isti izvor.

squid game
Printscreen

Navodno je uhapšeno sedam učenika koji su osuđeni na pet godina teškog rada. Prema nekim izveštajima, imućniji roditelji su sa 3.000 dolara mita uspeli da smekšaju vlasti da njihovoj deci daju nešto blažu kaznu. Ova informacija je dodatno uznemirila izbezumljene roditelje.

– Ljudi se žale da je svet nepravedan jer roditelji koji imaju novac i moć mogu da smanje kaznu svojoj deci, čak i onda kad su ona osuđena na smrt – ispričao je izvor.

squid game 2
Printscreen

Ovo je prvi put da je neko kažnjen u ovoj zemlji po novom zakonu koji za cilj ima da spreči širenje stranog uticaja u Severnoj Koreji. Prema tom zakonu strogo se kažnjavaju svi koji poseduju strane filmove i odeću ili koriste strane reči. Vlast se ovim zakonom bori protiv onoga što režim naziva “reakcionarnom mišlju”, prenosi 24sedam.rs.

Smrtna kazna čeka svakoga kod koga se pronađe velika količina sadržaja iz Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država ili Japana, a onima koji gledaju takve snimke preti 15 godina zatvora.

Poznavaoci prilika u ovoj državi smatraju da severnokorejski vođa pokušava da zaustavi informacije koje dolaze spolja do naroda Severne Koreje jer život u zemlji postaje sve teži. Smatra se da milioni stanovnika gladuju i da Kim Džong-un svoj režim pokušava da očuva jakom propagandom i sprečavanjem dotoka bilo kakvih informacija iz Seula.

2 puta je bežala iz Severne Koreje, žrtva je trgovine ljudima u Kini, a sada kandidat na britanskim izborima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

402 Shares
402 Shares
Share via
Copy link