Magazin Svet

Tinejdžeri u Severnoj Koreji osuđeni na 12 godina teškog rada zbog gledanja filmova

tinejdzeri-severna-koreja
Foto: Printscreen

Severna Koreja navodno je javno osudila dvojicu tinejdžera na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih drama. Videosnimak, koji je objavio BBC Koreja, prikazuje dva 16-godišnjaka s lisicama na rukama kako skrušeno stoje pred stotinama učenika na podijumu otvorenog stadiona.

Kako prenosi Jutarnji list, kraj dečaka se nalaze policajci koji im saopštavaju zašto što nisu „duboko razmislili o svojim greškama“.

Policajci su takođe imenovali dečake i otkrili njihove adrese.

Video uključuje i naratora koji ponavlja državnu propagandu: „Kultura pokvarenog marionetskog režima proširila se čak i na tinejdžere. Imaju samo 16 godina, a već su uništili sopstvenu budućnost“.

Ovakvi snimci retko završe u javnosti, jer Pjongjang zabranjuje objavu necenzurisanih fotografija i videa o životu na severnom delu Korejskog poluostrva.

Ovaj video BBC-ju je dostavio „South and North Development“ (SAND), istraživački institut koji radi s izbeglima sa severa na jug poluostrva.

Snimak je navodno distribuiran u Severnoj Koreji radi ideološke edukacije i upozorenja građanima da ne gledaju „dekadentne snimke“.

Južnokorejski zabavni sadržaji, uključujući filmove, televizijske serije i muziku, zabranjeni su na severu poluostrva.

U prošlosti su maloletnici, koji su uhvaćeni da gledaju K-drame, bili osuđeni na rad u omladinskim logorima, a kazna je obično bila do pet godina prisilnog rada.

Ali, 2020. je Kim Džong Un doneo zakon prema kojem se gledanje ili distribucija južnokorejskih zabavnih sadržaja može kazniti čak i smrću.

Jedna severnokorejska izbeglica za BBC je rekao da je bio prisiljen da gleda kako vlasti ubijaju 22-godišnjaka hicem iz vatrenog oružja.

Mladić je bio optužen da je slušao južnokorejsku muziku i da je sa svojim prijateljem delio južnokorejske filmove.

– Ako vas uhvate dok gledate američku TV dramu, možete se izvući mitom. Ali, ako gledate korejsku dramu, bićete ubijeni. Za ljude Severne Koreje korejske drame su droga koja im pomaže da zaborave svoju tešku stvarnost – rekao je on za BBC.

kimova cerka
FOTO: STR / AFP / PROFIMEDIA

Severnokorejci su počeli da uživaju u južnokorejskim serijama i muzici početkom 21. veka, tokom „sunčane politike“ koja je imala za cilj da otopli odnose između dve Koreje.

Seul je ukinuo tu politiku 2010, rekavši da humanitarna pomoć koju su slali Severu nije stigla do „običnih“ Severnokorejaca, kojima je bila namenjena, te da nije rezultirala nikakvim „pozitivnim promenama“ u ponašanju Pjongjanga.

Međutim, južnokorejski zabavni sadržaji nastavili su da stižu do Severne Koreje preko Kine.

– U Severnoj Koreji učimo da ljudi u Južnoj Koreji žive puno gore od nas, ali kada gledate južnokorejske drame, to je potpuno drugačiji svet. Čini se da severnokorejske vlasti zaziru od toga – zaključila je severnokorejska izbeglica.

Severna Koreja: Neverovatan proces tajnog intervjuisanja ljudi

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link