Magazin Svet

U „Hotelu propasti“ nikada nije niko prenoćio, a izgradnja koštala 700 miliona evra (FOTO)

Najružniji hotel Pjongjang
Foto: Dita Alangkara/AP

Severna Koreja poznata je po megalomanskim građevinskim projektima, koji imaju za cilj da pokažu sopstvenom narodu i ostatku sveta koliko je država moćna i razvijena.

Međutim, jedan od takvih poduhvata doživeo je potpuni krah, iako je u njegovu izgradnju uložena ogromna količina novca.

Reč je o hotelu „Ryugyong“, koji je postao poznat po neslavnom nadimku „hotel propasti“. Nalazi se u Pjongjangu i prozvan je najružnijim na svetu.

Najružniji hotel Pjongjang 1
Foto: Vincent Yu/AP

Temelji ovog masivnog hotela, u koji je uloženo 700 miliona evra postavljeni su još 1987. godine, međutim, do danas niko u njemu nije prenoćio, prenosi Index.

Propali pokušaj postavljanja svetskog rekorda

Hotel je trebao da bude otvoren 1989. godine uoči Svetskog festivala mladih i studenata, kako bi osvojio rekord najviše zgrade na svetu, međutim to se nikada nije dogodilo.

Severna Koreja je doživela ekonomski krah, nakon što je uložila ogromnu količinu novca u izgradnju novog stadiona i širenje aerodroma.

Najružniji Hotel Pjongjang 3
Foto: ED JONES/AFP/AFP/Getty Images

Kostur zgrade izgrađen je 1992. godine, kada se stalo sa radovima. Nakon 16 godina, gola betonska konstrukcija prekrivena je staklom i metalnim pločama, a ovaj poduhvat je koštao je 167 miliona evra.

Bez gostiju nakon 36 godina

Nemački lanac luksuznih hotela „Kempinski“ javno je objavio da će učestvovati u upravljanju hotelom, da bi najavio veliko otvaranje 2013. godine.

Samo nekoliko meseci kasnije, odlučili su da napuste projekat, nakon čega su se proširile glasine da zgrada nije sigurna za upotrebu iznutra.

Najružniji hotel na svetu
Foto: Damir Sagolj/Reuters

Jedna od retkih osoba kojima je bila dozvoljena poseta hotelu je Sajmon Kokerel, direktor turističke agencije iz Pekinga, koji je 2012. godine zatekao ogoljenu i nedovršenu betonsku infrastrukturu.

– Bilo nam je potrebno puno vremena da se podignemo se na 99. sprat liftom, jer postoji samo građevinski lift, umesto standardnog „putničkog“ lifta sa svim dugmićima – objasnio je.

Najružniji hotel Pjongjang 2
Foto: ED JONES/AFP/AFP/Getty Images

Hotel je visok 330 metara, a trebalo je da sadrži preko 3.000 soba i pet rotirajućih restorana na vrhu, odakle bi se pružao pogled na čitav grad.

Prošlo je 36 godina od početka gradnje, međutim i dalje nije imao nijednog gosta.

Izvor: Index

Srbi imaju novi biznis, masovno kupuju hotele po Grčkoj, troše se milioni u iščekivanju „zlatne vize“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link