Novi Sad Vesti

Grbavica postala ubedljivo najskuplji kvart u Srbiji, cena kvadrata čak 2.266 €

Grbavica zgrade
Foto: Luftika, ilustracija

Najveće povećanje cena nekretnina u Srbiji tokom prethodnog meseca dogodilo se u novosadskom naselju Grbavica, objavio je portal nekretnine.rs, prenosi Danas.

Cena kvadrata u tom kvartu skočila je za nešto više od 10 odsto i sada iznosi 2.266 evra. Ta cena je identična ceni kvadrata u centru grada, gde je cena takođe porasla, ali samo za 0.89 odsto tokom prethodnog meseca.

Značajnija poskuplja dogodila su se i na Novom naselju kao i na Podbari, gde su kupci nepokretnosti morali da izdvoje 6.24, odnosno 5.93 odsto više novca po kvadratnom metru.

Ti podaci ne čude, s obizorom na to da Podbara, Novo naselje i Grbavica dobijaju na značaju zato što tamo više ne postoje prazni placevi na kojima može da se gradi i samim tim predstavljaju kompletiranu celinu, kaže investitor iz Novog Sada, Nemanja Knežević.

– Najverovatnije će u narednom periodu najveći skok doživeti Telep, zato što je tamo zadržan koncept porodičnog stanovanja, sa zgradama od tri do četiri stana, dok će Nova Detelinara i Grbavica polako krenuti da opadaju, jer sada upravo doživljavaju svoj vrhunac, komentariše Knežević.

Takvo viđenje objašnjava i time što ta naselja predstavljaju i primer nehumane gradnje u kojoj nema dovoljno parking mesta, zgrade su pretrpane i često dolazi do saobraćajnih kolapsa. Na Grbavici će, kako ocenjuje, početi da pada cena kvadrata u momentu kada zgrade koje su sazidane pre desetak godina, prestanu da budu nove i izgube sjaj.

– Rast cena najverovatnije je uzrokovan i izgradnjom velikih objekata na Bulevaru oslobođenja, koji su samo zbog svoje atraktivnosti podigli cene na Grbavici, koja je takođe, oduvek bila atraktivna studentima zbog blizine univerziteta, što takođe utiče na cenu. Taj deo grada trenutno živi samo zbog novih zgrada, SPENS-a i drugih sadržaja. Međutim, neminovno je da će sa razvojem grada ti delovi sve više opadati, kaže Knežević.

On dodaje da je kvalitet izgradnje na Grbavici bio dosta lošiji u odnosu na danas i da je, u periodu kada je građena, početkom finansijske krize 2008, cena kvadrata u tom kraju bila dosta povoljnija. Samim tim kvalitet utrošenih materijala bio je lošiji, jer je tada cena kvadrata bila 1.200 evra. To se može videti i na fasadama, koje su neretko isprane boje, a ponegde se i ljušti stiropor.

Sa izgradnjom novog mosta, kako ocenjuje, pod uslovom da projekat „Novog Sada na vodi“ realizuje, cene u tom delu grada će znatno skočiti, jer će se novo središte pomeriti ka tom delu grada.

U pitanju je naselje površine oko 500 hiljada kvadrata, sa svojim sadržajima. Međutim, ono će potpuno narušiti kvalitet života ljudi koji žive u blizini, jer će i uprkos očekivanom skoku cene kvadrata, pogled ka Dunavu biti zatvoren jer su planirani objekti do dvadeset spratova, a biće uništena i prirodna oaza.

Najviše kupaca, prema rečima investitora, dolazi iz Bosne i Hercegovine, a u zavisnosti od dela grada zavisi kakvi su zahtevi.

Stanovi na Grbavici često se kupuju za studente, jer je tamo izgrađen veliki broj malih stanova, površine između 30 i 40 kvadratnih metara, za kojima je potražnja velika, dok je najveći broj kupaca luksuznih stanova zaposlen u IT sektoru. Proteklih nekoliko meseci prisutan je veliki broj Rusa i Ukrajinaca.

– Većina kupaca iz zemalja regiona, prvenstveno misleći na Bosnu i Hercegovinu, uglavnom su keš kupci. Bosna je nestabilna zemlja koja je preživela rat i još uvek ima unutardržavne trzavice. Kapital traži sigurnost, zbog čega se opredeljuju pre za Srbiju nego za Bosnu, jer tamo u slučaju rata imaju veliki rizik za gubitak sopstvene nekretnine, kaže Nemanja Knežević, dodajući da kupci iz Srbije ili prodaju sopstvene nekretnine ili kupuju stanove na kredit.

On napominje da su banke smanjile učešće na 20 odsto, što je bilo u periodu od pre nekoliko godina vrlo atraktivno za kupce, kao i to da su kamatne stope su bile male, ali da sada postoji trend rasta euribora i poskupljenja kamatnih stopa.

– To još uvek ne utiče na tržište, u proteklih nekoliko meseci imamo rast kamatnih stopa od nekoliko procenata. To ni neće uticati na tržište dokle god postoji potražnja. Rast cena kvadrata će najverovatnije stati, nakon čega neće ni padati ni rasti. Cene su sada su na vrhuncu i kako vreme bude odmicalo, njihov rast će se stabilizovati i smanjiti, zbog čega neće dolaziti do povećanja cena stanova i lokala, zaključuje Knežević.

Izvor: Danas

Sve veće cene stanova za izdavanje u Novom Sadu, za 30 kvadrata traže 300 evra

166 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap