Lifestyle

Kako izabrati idealno mesto za život: Saveti za kupovinu nekretnine po vašoj meri

kupovina nekretnine
Foto: Pixabay, ilustracija

Kupovina stambenog prostora je važan korak koji će oblikovati vašu budućnost, ne samo kroz vašu svakodnevicu već i dugoročno kroz finansije i način života.

U gomili dostupnih opcija, presudno je napraviti izbor koji odgovara vašim željama i budžetu. 

Definišite šta vam je važno

Pre nego što krenete u potragu za stanom, važno je da jasno utvrdite šta vam je najvažnije. Razmislite koje karakteristike nekretnine su vam najvažnije.

Neki od važnih faktora o kojima bi trebalo da povedete računa su:

  • Bezbednost je jedan od najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir. Nema ničeg goreg od konstantne brige o sigurnosti svog doma. Zato je važno da obratite pažnju na lokaciju stana i proverite kakva je situacija u tom kvartu. Pobrinite se da stan ima dobra sigurnosna vrata, alarmni sistem i video nadzor kako biste se osećali zaštićeno.
  • Lokacija je stvar ličnog izbora. Ako volite živahan noćni život, verovatno ćete želeti stan u centru grada. S druge strane, ako više cenite mirniju atmosferu, periferija bi bila bolji izbor.
  • Kvadratura, odnosno veličina nekretnine je takođe bitna. Naravno, svi želimo što više prostora, ali treba imati na umu da ponekad veći stanovi donose i veće troškove održavanja.
  • Kada govorimo o budžetu, jasno je da morate znati koliko novca možete da izdvojite. Stanarine variraju u zavisnosti od lokacije, starosti objekta i drugih činilaca, pa je važno da pažljivo proračunate svoje prihode i rashode pre donošenja odluke.

Krenite u potragu za vašim idealnim domom

Kada jasno odredite vaše zahteve, krenite u istraživanje dostupnih stanova. Počnite sa pretragom različitih ponuda koje danas nude online platforme, kao što je portal za nekretnine Moj dom. Tu su i posebne grupe na društvenim mrežama i oglasi za prodaju i izdavanje nekretnina u Srbiji koje agencije redovno ažuriraju.

Možete koristiti filtere za pretragu kako biste suzili izbor prema lokaciji, kvadraturi, broju soba, ceni i drugim važnim kriterijumima. Takođe, ako tražite stan za izdavanje, imate opciju da pregledate komentare i ocene prethodnih stanara.

Izbor između novogradnje i starogradnje

Kada razmišljate između novogradnje i starogradnje, važno je da pažljivo razmotrite koja opcija najbolje odgovara onome što ste zamilsili. 

Nove zgrade često dolaze sa boljom izolacijom i većom energetskom efikasnošću, što može značajno da smanjenjei troškove za grejanje. S druge strane, starogradnja ima svoj jedinstveni šarm i često se nalazi u već uspostavljenim zajednicama sa stabilnom infrastrukturom.

Ponekad je lakše proceniti stvarno stanje starije nekretnine, a moguće je i da su cene povoljnije u poređenju sa novogradnjom. 

Provera ugovora i vlasničkih prava nad imovinom

Pri kupovini stana, često se susrećemo s različitim preprekama. Jedan od glavni pravnih rizika u ovom procesu je nejasno vlasništvo ili pravni problemi povezani sa samom nekretninom. Da biste doneli ispravnu odluku, najbolje je potražiti stručno mišljenje od advokata, agenta za nekretnine ili drugih stručnjaka koji mogu da pruže potrebno osvetljenje.

Takođe, važno je razumeti da potpisivanje ugovora postavlja osnovne okvire za sve obaveze i prava, kako za kupca tako i za prodavca. Pažljivo pregledajte svaku klauzulu u ugovoru pre nego što stavite svoj potpis.

U samom ugovoru o kupovini stana, bitno je precizno definisati obaveze obe strane, detalje vezane za cenu imovine, načine plaćanja, datum predaje ključeva i druge bitne tačke. Potpisivanjem i overom ugovora kod notara, kao i promenom vlasništva, kupac postaje legitimni vlasnik stana.

Zbog svega ovoga je neophodno da kupac unapred proveri legalnost vlasništva nad imovinom pre nego što se obaveže na kupovinu. 

Dakle, budući vlasnik stana treba pažljivo da pristupi potpisivanju ugovora o kupovini nekretnine i detaljno proveri sve dokumente vezane za tu imovinu kako bi osigurao legitimno vlasništvo pre formalizacije transakcije.

Oglas za stan na Vračaru izazvao bes i revolt: “Sramota, tako mladi, a tako gramzivi”

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link