Magazin Novi Sad

Sve veće cene stanova za izdavanje u Novom Sadu, za 30 kvadrata traže 300 evra

Limanski-park
Foto: Srđan Petrović

Osim što je skočila cena kvadrata u Novom Sadu, poskupele su i kirije.  Najtraženiji su oni manji, poput garsonjera i jednosobnih, do 40 kvadrata. Osim centra, popularni delovi grada su Grbavica, Limani 1 i 2, Bulevar oslobođenja, kao i okolina sajma i Ulice cara Dušana, zbog blizine Medicinskog fakulteta, te je za nekretnine u tim kvartovima potrebno izdvojiti najviše novca.

U verovatno najpopularnijem kvartu srpske Atine nekretnine za izdavanje u ovom momentu koštaju od 300 evra pa naviše, ako je reč o Limanu 1 i stanovima od 30-40 kvadrata. Isto tako, izdaju su veći stanovi za oko 600 evra, ili luks jedinice, veličine 80 kvadrata, po ceni od čak 1.400 evra za mesec dana stanovanja.

Na Limanu 3 su, možda, za nijansu niže cene, ali i to dosta zavisi od mnogo faktora. Zapravo, desilo se to da je navala u Novom Sadu tolika da trenutno nekoliko lokacija dobija na značaju, te su cene konkurentne.

Grbavica i Nova Detelinara su među top tri lokacije za izdavanje u Novom sadu, pored Limana.

Svakako da potražnja diktira cenu, ali na nju utiče i lokacija, godina izgradnje, kao i opremljenost prostora.

Za iznajmljivanje garsonjere ili jednosobnog stana potrebno je izdvojiti od 200 do 230 evra mesečno, odnosno i oko 300 ukoliko je reč o luksuzno opremljenoj nekretnini.

I dok studenti uglavnom traže manje, nameštene stanove, mladi bračni parovi često se odlučuju za delimično opremljene nekretnine jer već poseduju neki nameštaj.

Veće, mahom trosobne stanove bez pokućstva, iznajmljuju porodice s decom, a cene se kreću od 300 do 500 evra.

Ovako izgledaju prosečne cene izdavanja za većinu oglašenih stanova u Novom Sadu na sajtu 4zida.rs

Izdavanje stanova
Foto:4zida.rs

Dvorišni stanovi su jeftiniji nego oni u zgradi. Mnogi vlasnici garsonjera, posebno oni čiji stanovi su na dobroj lokaciji precenjuju nekretninu.

Dešava se da za stančić traže i preko 200 evra, a da on nema svu tehniku ili je nameštaj veoma star. Pojedini vlasnici na drugi način precenjuju stanove, a iako su dobro opremnjeni, često se nalaze na višem spratu u zgradi bez lifta ili nemaju terasu. Sve ove stvari utiču i na cene.

Da bi se tražila veća cena stan bi po pravilu trebalo da poseduje veš mašinu, televizor, kompletno opremljenu kuhinju sa kuhinjskim elementima i tehnikom. Ugaone garniture na razvlačenje, klub sto, sto za ručavanje, stolice. U ovom slučaju terasa i lift su obavezni.

Ipak među oglasima koje smo pogledali čini se da vlasnici stanova i ne haju baš mnogo za gore navedene stvari pa vrlo često precenjuju svoju nekretninu. Tako recimo za polu namešten stan od 40 kvadrata na Grbavici traže i 400 evra.

Većina stanodavaca traži i depozit u visini jedne kirije, tu su i troškovi agencije, tako da je potrebno izdvojiti pozamašnu sumu novca za iznajmljivanje stana.

Takođe, treba pomenuti da je Novi Sad jedan od onih domaćih gradova gde je iznajmljivanje na dan sve popularnije.

Pojedini stanodavci, pre svega manjih stanova, do 40  kvadrata, smatraju da im se više isplati da turistima iznajme stan na nekoliko dana i za to vreme zarade isto koliko i od mesečne kirije.

Podstanarska tuga pregolema: Kako izgleda život po tuđim stanovima u Novom Sadu?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Irena Bjelić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link