Svet Vesti

Čarls III je novi kralj Velike Britanije

kralj carls

Odlaskom kraljice Elizabete II tron je automatski i bez prethodne ceremonije prešao na njenog sina i naslednika Čarlsa, bivšeg princa od Velsa.

Ipak, postoji niz praktičnih i tradicionalnih koraka kroz koje mora proći da bi bio krunisan za kralja, javlja BBC.

Jedan od njegovih prvih zadataka je da odluči da li će vladati kao kralj Čarls III ili uzeti neko drugo ime.

Na primer, ime njegovog dede Džordža VI bilo je Albert, ali on je vladao koristeći jedno od svojih srednjih imena. Čarls je mogao da bira bilo koje od svoja četiri imena – Čarls Filip Artur Džordž.

On nije jedini koji se suočava sa promenom titule.

Iako je prestolonaslednik, princ Vilijam neće automatski postati princ od Velsa. Međutim, on odmah nasleđuje drugu očevu titulu, vojvodu od Kornvola. Njegova supruga Katarina biće poznata kao vojvotkinja od Kornvola.

Postojaće i nova titula za Čarlsovu suprugu, čija će puna titula biti Kraljica supruga – supruga je termin koji se koristi za supružnika monarha.

U prva 24 sata nakon majčine smrti, Čarls će biti zvanično proglašen kraljem. Ovo se dešava u palati Sent Džejms u Londonu, ispred ceremonijalnog tela poznatog kao Pristupni savet.

Ovo se sastoji od članova Tajnog saveta – grupe viših poslanika, bivših i sadašnjih, i kolega – kao i nekih viših državnih službenika, visokih komesara Komonvelta i lorda gradonačelnika Londona.

Izvor: Nova

Ako kraljica umre kreće operacija Londonski most i trajaće 10 dana

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

304 Shares
304 Shares
Share via
Copy link