Magazin

Gde je danas tip koji je upao u sobu kraljice Elizabete dok je spavala i pio Čarlsovo vino

majkl-fagan
Foto: Printscreen/YouTube, Profimedia

Majkl Fagan proslavio se nakon što je 9. jula 1982. provalio u Bakingemsku palatu i ušunjao se u sobu kraljice Elizabete II. Fagan je oko 7 sati ujutru preskočio zid palate, popeo se uz oluk i ušao kroz jedan od prozora.

Malo je lutao palatom, a onda je ušao u kraljičinu sobu dok je spavala. U jednom intervjuu je rekao da je to bilo slučajno, jer nije znao koja je soba njena.

Kraljica se probudila, a on je bio toliko zbunjen da nije znao šta bi joj rekao. Ubrzo je došlo obezbeđenje koje je pozvalo policiju.

Inače, to je bio drugi put da je Fagan ušao u Bakingemsku palatu. Prvi put je provalio mesec dana ranije.

Tvrdio je da je ušao kroz otvoreni krovni prozor i da je pola sata tumarao palatom grickajući sir i krekere. Tom je prilikom seo na tron i navodno je popio pola flaše Čarlsovog vina.

Provala Majkla Fagana u palatu u to vreme je bila samo “građanska nepravda”, a ne krivično delo. Umesto toga, optužen je prema Zakonu o krađi za krađu flaše vina iz palate tokom svoje prve provale, u junu 1982. godine. Međutim, porota ga je oslobodila te optužbe u septembru 1982.

Poslat je na lečenje (kao pacijent, a ne kriminalac) u sigurnu psihijatrijsku bolnicu u Liverpulu, odakle je pušten tri meseca kasnije. Tokom godina, Fagan je dao različite izjave o svojim razlozima provale u Bakingemsku palatu.

Prema priči The Guardian-a nakon incidenta, prvo je rekao policiji da je to uradio jer je bio zaljubljen u kraljicu, ali u drugim prilikama je izjavio da je mislio kako bi kraljica mogla da mu pomogne na neki način. Ili, kako je rekao za Independent, odluku o provali podstakla je produžena reakcija na uzimanje halucinogenih gljiva nekoliko meseci pre incidenta.

Godine 2020. The Sun je izvestio da je Majkl Fagan doživeo srčani udar i da mu je dijagnostikovan kovid-19, ali preživeo je oboje. On danas ima 75 godina i navodno još uvek živi u Londonu, prema pisanju tamošnjih medija.

Kad je kraljica preminula u septembru 2022, Fagan je dao izjavu za britanske medije, a komentarisao je i novog kralja.

Kraljica Elizabeta II
IZVOR: PROFIMEDIA

“Žao mi je što je otišla. Ne bih govorio ništa više od toga, neka počiva u miru. Ne mislim da idem na sahranu, ali bio sam u crkvi i zapalio sam sveću za nju. Mislim da će Čarls raditi dobar posao i da će se dobro brinuti o planeti. Biće jako dobar u tome. U društvu postoje velike razlike između bogatih i siromašnih i mislim da će Čarls pomoći da se to promeni’, rekao je.

Inače, peta epizoda četvrte sezone popularne serije “Kruna” bavi se Majklom Faganom i njegovom provalom u Bakingemsku palatu.

Britanska kraljevska porodica: Princ Čarls objavio koje su mu omiljene pesme

Izvor: Kurir.rs/ Insider.hr

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link