Kolumne Magazin

Bor kao Mordor, od Frodovog okruga do Vučića i Saurona

Korisnik društvene mreže Reddit postavio je fotografiju Bora koja me je raspametila. Skoro nisam video nešto, što ne znam ni kako bih nazvao, a da me je više šokiralo. Humanitarna katastrofa je nedovoljno precizna reč.

Možda me je ovo “raznelo” i više od jezera zatrpanog otpadom, to mi je nekako očekivano s obzirom na, svo smeće i štrokavost koju vidim svuda unaokolo, te na svesnost o društvenoj nesvesti o važnosti očuvanja prirode.

Ali ovo je kadar iz epske fantastike, pomislio sam. Voleo bih da je ovde neki mali Frodo, koji će proći kroz svoja epska sranja i doći do srećnog kraja, bos i pregladneo podrazumeva se.

Da je Tolkin živ, ne bi morao da zamišlja Mordor, a Piter Džekson plače što je zapucao čak na Novi Zeland, kad je kompletnu i najjeftiniju scenografiju imao u jednom, nekada, lepom mestu na istoku jedne, nekada, ponosne zemlje, na Balkanu.

Ko zna, možda ova fotografija inspiriše nekog naprednog, režimski podobnog reditelja da iskoristi trenutak u istoriji, da ne kažem nestanka, Bora i snimi domaći rimejk prsten sage.

Gospodar prstenova bio je savršena ekranizacija Tolkinove trilogije, a Gospodar prstenaca biće domaći rimejk Vučićeve trilogije.

Mada, možda ipak Vučić nije režiser ove naše epske tragedije. Više mi je nekako rođen i predodređen za ulogu Saurona, on je ipak pobediv. Možda bi Cane mogao da svrati do Bora i baci onaj svoj “prsten”, a pušku nek’ zadrži.

Bor se davi od zagađenja, kineski investitor ugovorom zaštićen od odgovornosti za narušavanje životne sredine

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

244 Shares
244 Shares
Share via
Copy link