Magazin Srbija

Bor se davi od zagađenja, kineski investitor ugovorom zaštićen od odgovornosti za narušavanje životne sredine

“Dajte nam 80.000 tona bakra godišnje, a za zdravlje ljudi nema šta da brinete” je stav vlasti koji se može naslutiti čitanjem Ugovora između strateškog partnera Ziđina i RTB-a Bor.

Prema navodima Irene Živković, predsednice Inicijativnog odbora stranke slobode i pravde u Boru, ovaj obim proizvodnje Ziđin Bor Kopera je gotovo duplo veći od optimalnog.

– Obavezali smo Ziđin da proizvodi 80.000 tona bakra, a dostavili smo im postrojenje koje može maksimalno da proizvodi 47.000 tona – kaže Irena Živković, predsednica Inicijativnog odbora stranke slobode i pravde u Boru, o ugovoru između Ziđina i RTB-a Bor.

Društveno – politički i ekonomski kontekst u Boru značajno je promenjen u prethodne dve godine. Do dolaska novog strateškog partnera kompanije RTB Bor, koja je od strane državnog vrha prema široj javnosti bila komunicirana kao “privredna lešina”, Bor je karakterisala mono-strukturna privreda.

To je pet hiljana radnika koji direktno zavise od aktivnosti kombinata bakra, a indirektno i polovina celog grada ako to prevedemo na njihove porodice.

Manjak kreativnosti u privrednom razvoju jedina je stvar koja je ostala ista, a broj zaposlenih u novom Ziđin Bor Koperu narastao je na 6.000.

Zbog lošeg poslovanja, koje je prema određenim ekonomskim analizama pre svega uzrokovano nedomaćinskim upravljanjem i koruptivnim radnjama od strane menadžemnta RTB-a, država je odlučila da praktično „stavi na doboš“ kompletnu imovinu kompanije i ponudi strateškom partneru većinski udeo u RTB-u, piše Direktno.rs.

Odlučivši se za kinesku kompaniju Ziđin, koja je navodno jedina odgovorila uslovima tendera, država Srbija, RTB i kompanija Ziđin u septembru 2018. potpisuju ugovor o strateškom partnerstvu. Od tog trenutka, ekonomske, socijalne i ekološke prilike u Boru se menjaju.

Dolazak strateškog partnera komuniciran je od strane države kao spasenje za čitav Bor, ne samo za kombinat bakra.

Kada smo pitali predstavnicu udruženja „Izbor postoji” Irenu Živković kakve će efekte Ugovor o strateškom partnerstvu nakon tri godine od potpisivanja imati na grad Bor i njegove građane, njen odgovor je bio sledeći:

– Naša vlada od stranog investitora (Ziđin Bor Koper) po ugovoru zahteva proizvodnju od 80.000 tona bakra na godišnjem nivou. Pritom se ne govori o tome da ne sme da dođe do prekoračenja graničnih vrednosti postavljenih za štetne materije, nego je isključivo bitno koliko hiljada tona bakra mora da bude proizvedeno. Čak u nekim delovima se od naše vlade garantuje da će Ziđin biti zaštićen od odgovornosti narušavanja životne sredine tokom probnog perioda. Mi smo imali godinu dana alarmantnog zagađenja i državne institucije nisu reagovale, baš kao što je obećano ugovorom. Tek je pre dva meseca odreagovao gradonačelnik, pa za njim su malo odreagovali još neki. Mislim da je to zbog pritiska javnosti, mada je rezultat toga kazna za Ziđin u iznosu od 400.000 dinara što je stvarno mizerno – kaže Irena Živković, predsednica Inicijativnog odbora stranke slobode i pravde u Boru.

Pri tome dodaje da se naša država obavezuje na davanje subvencija za zapošljavanje stranih državljana to jest da će država imati podjednako razumevanje u davanju subvencija kako domaćim, tako i stranim radnicima i da ne zna da se ovako nešto dešavalo u Srbiji do sada.

Imamo i prvog preletača, pokrajinska poslanica izdržala sat vremena u opoziciji

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

88 Shares
Share via
Copy link