Magazin Srbija

Nastavak blokada u Srbiji na 8 lokacija, Vučić poručuje da je u pitanju politička igra

rio-tinto-gornje-nedeljice
Gornje Nedeljice Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon veliki decembarskih protesta, zakon o referendumu i zakon o eksproprijaciji blokirani su ukazom predsednika i kasnije Skupštine Srbije; time su osnovni zahtevi protesta ispunjeni;

Neposredno pred novogodišnje praznike, predsednik Vučić rekao je medijima da projekat Jadar nije zaustavljen i da Rio Tinto nastavlja da posluje u Srbiji;

Savez Ekoloških organizacija Srbije (SEOS) odmah nakon te izjave najavio je nove blokade od 3. januara;

Iako su inicijalno najavljene na 3 lokacije – Jadar, Prlejina i Požega – blokade su se „proširile“ na još 5 mesta;

protesti
Foto: Đorđe Miketić

Aktivista Zlatko Kokanović za Nova.rs rekao je da će se protesti i blokade nastaviti dok ne budu ispunjeni uslovi:

– Pre svega, da Vlada povuče plan posebne namene rudnika Jadar, što smo ranije tražili. Ni nastavljamo dalje sa blokadama, za sada će trajati tri sata, a dalje ćemo videti – rekao je Kokanović.

protesti
Foto: Facebook/Milana Popović

Aleksandar Jovanović čuta kaže da borba tek predstoji.

– Rio Tinto mora da ide odavde i projekat rudnika mora da se briše iz republičkog plana. Sve ono što čujemo od Vučića i Brnabićke je prosipanje magle. Ako košta milijardu, daj da platimo i to je to. Protestovaćemo i u Beogradu, na Gazeli i svugde dok ne ode ovo zlo. Ovo nije kraj procesa, borba tek predstoji. Mi smo za zabranu eksploatacije litijuma, to je valjda jasno – rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta reporterima Nova.rs u Jadru.

Vučić o blokadama: Vlast ispunila zahteve, nastavak protesta politička igra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vlast prihvatila zahteve naroda koji je blokirao saobraćajnice u Srbiji, a da je nastavak protesta i blokada politička igra.

– Nikakvih pomeranja, nikakvih novih akcija i delovanja Rio Tinta u budućnosti neće biti dok o tome sami između sebe ne budemo na bilo koji način razgovarali. A kada će to biti, daleko je to vreme pošto nikakve studije nismo dobili – rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da ne vidi smisao protesta „ni danas ni za mesec, ni za šest meseci“.

Vučić je naveo da su zahtevi blokada ispunjeni, a da mu je žao što su „morali da izmišljaju njegove izjave da bi nekoga pozvali na neke proteste“.

Prema njegovim rečima, država je uradila svoj deo posla prihvatanjem zahteva, a nastavak protesta je ocenio kao političku igru opozicionih grupacija.

– Sve što ne ugrožava bezbednost ljudi, nemam ništa protiv – rekao je Vučić i dodao da mu protesti ne smetaju ni u političkom smislu.

– Ništa ne izaziva bes ljudi više, nego kada ga zaustavite u njegovom slobodnom kretanju i narušavanju njegovih ustavnih prava – kazao je predsednik.

 

Trosatne blokade puteva na pojedinim mestima od 13 sati

412 Shares
412 Shares
Share via
Copy link