Novi Sad

Skup protiv blokade Filozofskog fakulteta, ostavljene knjige i najavljena tribina o slobodi govora

protest-protiv-blokade-filozofskog
Foto: Printscreen

Skup profesora i studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zbog blokade završen je nakon pola sata, a za ponedeljak su najavili naredne korake.

Okupljenima su se obratili profesori na fakultetu, dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš i dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta Milica Pavkov Hrvojević, piše 021.rs.

Profesori su istakli da ne planiraju da reaguju na provokacije mladih koji blokiraju fakultet, a za ponedeljak najavili tribinu o slobodi govora, koja će se održati na stepenicama ispred Rektorata.

Na kraju okupljanja mladima unutar fakulteta su ostavili knjige “da ih prelistaju za vikend”, a koje se tiču slobode govora, mišljenja, autoritarnog i autoritativnog režima.

Povod je blokada fakulteta koja je traje od četvrtka, kao i hajka koja se već duže vreme vodi protiv vanrednog profesora tog fakulteta i novinara Dinka Gruhonjića.

Filozofski fakultet je i dalje blokiran. Ulaz i izlaz u zgradu je onemogućen, a rad je obustavljen do daljeg.

U zgradi fakulteta se nalazi grupa studenata koja zahteva da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz.

Oni su zauzeli zgradu fakulteta u četvrtak, nakon što su održali protest ispred ulaza u visokoobrazovnu ustanovu.

Vrata su blokirali stolovima, stolicama, te su ih vezali lancima.

Predstavnik inicijativnog odbora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Mihić obratio se na početku protestnog skupa okupljenima i rekao da je sada jasno da “ćutanje nije odgovor i nije odgovor sklanjanje pred nasilnicima”.

– Što se tiče početka ispitnog roka koji bi trebalo da počne u ponedeljak, imamo da poručimo studentima da sva svoja pitanja upute rektoru Univerziteta u Novom Sadu i prorektoru za nastavu i, naravno, ljudima koji se ovde nazivaju kao vaši predstavnici – studentskom parlamentu fakulteta i univerziteta. Mi te odgovore nemamo – rekao je Mihić.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Živančević Sekeruš rekla je da je ovo nečuveni događaj u višedecenijskoj istoriji fakulteta.

– Ja sam juče poslala poruku svim dekanima fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i samo jedna dekanica nam je pružila podršku. Ja nisam tribun i ne volim da govorim na ulici, ali sam primorana. Oni dobro znaju da smo mi sve što smo po zakonu mogli da uradimo – uradili, međutim ovo je ultimatum na koji nećemo odgovarati – rekla je dekanica.

Dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Milica Pavkov Hrvojević, koja je jedina pružila podršku nastavnicima Filozofskog fakulteta, obratila se okupljenima i poručila da su brojni studenti i zaposleni na PMF-u.

– Mi smo juče samoinicijativno zakazali skup u 12 časova ispred naše zgrade, ne znajući da će biti organizovan i ovde. Ova dešavanja samo pokazuju stanje u kome se autonomija univerziteta, sloboda govora i kritičkog razmišljanja nalazi, a to je akutna koma – rekla je ona.

Dekanica PMF-a rekla je da Studentski parlament ovog fakulteta nije podržao inicijativu za otkaz profesora Dinka Gruhonjića i nije podržao blokadu.

– Moja moralna i građanska dužnost je bila da budem ovde i u sredu i bila sam. Moja moralna i profesionalna dužnost jeste da podržim vašu dekanicu, a Univerzitet, šira akademska zajednica i organi gonjenja nisu uradili isto. Verujem da vam je svima u glavi ona Nimelerova pesma – ‘kada su došli po mene, niko mi nije došao u pomoć’. Znajte, PMF je uz vas – rekla je Pavkov Hrvojević.

Vladimir Mihić je za kraj rekao da ne postoji namera da se blokira bilo ko u znak odgovora na dešavanja na Filozofskom fakultetu, već da će odgovor biti u “akademskom maniru”.

– Najavljujemo i da će se u ponedeljak u 13 časova održati tribini o slobodi govora na stepenicama rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Ovim ćemo naučiti i rektorat i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i Ministarstvo prosvete razliku između slobode govora i poziva na linč – rekao je Mihić.

Tokom jučerašnjeg dana grupa koja blokira fakultet je unela u zgradu vreće za spavanje i jastuke, dok im je tokom dana doneta hrana.

Nije poznato koliko osoba je trenutno u zgradi fakulteta.

Dekanat Filozofskog fakulteta se oglasio povodom ovih dešavanja, navodeći da je zgrada okupirana. Rukovodstvo je izrazilo i sumnju da su svi među onima koji blokiraju uopšte i studenti.

Poručeno je da im je rad onemogućen, te su zatražili reakciju nadležnih institucija. Međutim, ona je, kako je rečeno, izostala.

Tokom jučerašnjeg dana reagovala je i policija koja je legitimisala prisutne. Stav tužioca je bio da to što grupa mladih drži blokiran fakultet nije osnov za krivičnu ili prekršajnu prijavu.

Protest studenata deo je pritisaka na Gruhonjića koji traje već nedeljama, nakon što je se na društvenim mrežama proširio montirani video snimak sa nastupa na prošlogodišnjem izdanju festivala “Rebedu” u Dubrovniku.

Blokiran Filozofski fakultet u Novom Sadu, Dekanat prekinuo sa svim aktivnostima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link