Magazin

Imala sam 20 godina i dobila dve devojčice sa posebnim potrebama

sara-bero

Sara Bero iz Podgorice je mama dve preslatke devojčice Irme i Ilde. Irma je imala 19 godina kada je ostala u drugom stanju. Bila je to uredna trudnoća, kaže ona.

“Radila sam i deset dana pre porođaja. Sve je išlo tako glatko. Tripl test je bio sasvim u redu, a doktorica koja je radila ultrazvuk bebama je davala najbolje prognoze. Irma i Ilda su došle na svet na dan mog rođenja i to je bio najlepši poklon koji sam ikad u životu dobila. Njih dve. Urađen je kariotip koji je kod obje pokazao Downov sindrom.“

Život Sare Bero, hrabre majke divnih podgoričkih bliznakinja, u tom momentu srušio se kao kula od karata. Lekari nisu bili od pomoći. Tada su surovo davali najgore prognoze, piše Lola magazin.

„Rodili ste dve devojčice sa posebnim potrebama“

Da, na svoj 20. rođendan dobila je njih dve. Da, ona je njihova majka. Da, nema govora o lošim prognozama. Boriće se.

„Treći dan bila sam mnogo jača i pametnija. Čak sam bebe posle izvesnog vremena izvela kući na svoju ruku sa neonatologije. Njihovi prvi dani bili su jako lepi. Bože, kao da su u kući dva anđela. Neka posebna energija, mekoća, miris i ljubav. Sećam se da sam stalno nešto pričala kao da su već odrasle devojčice. Najveća podrška u tim momentima bili su moji roditelji“, priča Sara.

A onda su Irma i Ilda stigle do prve prepreke. Te godine „Aptamil“ hrana za bebe bila je povučena iz prodaje, a one su morale da pređu na drugo adaptirano mleko. Dobile su strašnu dijareju, vrtoglavo gubile ne težini, dehidrirale.

U Srbiji ljudi misle da ne treba da ti čestitaju kada rodiš dete sa Daunovim sindromom

irma-ilda-bero

Bolnica je na dva meseca postala njihov dom

Dani su prolazili, a one su napredovale. Danas, osam godina nakon njihovog rođenja, Irma i Ilda kroz život koračaju hrabro. A njihova majka im je najveća snaga i oslonac.

„Njihovi dani su jako aktivni. Od rođenja je ogroman trud uložen u napredak. Pohađale su redovni vrtić, sada idu u školu… Non-stop s njima radi defektolog logoped. Uvek su u kontaktu sa svetom. Mnogo šetamo i družimo se i, bukvalno, trudim se svim bićem da im priuštim što više mogu. Svaki dan iznova dajem maksimum kako bi im vreme bilo što organizovanije“, ističe Sara.

Govoreći o svojim devojčicama, uz osmeh priča kako je Irma u „svom fazonu“, ne voli puno da se gnjavi i maltretira.

Obožava da se igra sama i da gleda TV. Ilda voli slikanje, modu… Voli da se oblači, presvlači, šminka, lakira nokte i da sedi sa Sarom i njenim drugaricama kao odrasla. Sve je zanima.

„Njihov napredak je mukotrpan. Tri koraka unazad pa jedan napred i sve tako. To koliko smo postigle najviše se vidi po tome što same jedu, same idu u toalet, peru zubiće, ruke… Slože sve u sobi, pokupe igračke. Samostalne su prilično, mada im niko na početku nije davao takve prognoze“, kaže Sara.

Irma i Ilda imaju mnogo drugara

„Jako sam srećna i ponosna. Ni u vrtiću ni u školi nisam osećala da su bile odbačene ili ugrožene na bilo koji način. Inkluzija bi svugdje trebalo da postoji. Deca se osećaju mnogo vjednijom uz svoje drugare“, ističe Sara i dodaje da ih nisu zaobišli ni neprijatni komentari „evo je ova sa bolesnom decom“ ili „Bože, ova deca izgledaju kao da su sa druge planete“.

irma-ilda-bero-2

Budite ponosni

Sara ima 28 godina i ničega se nije odrekla zarad Irminog i Ildinog napretka. Radi dva posla, veoma je posvećena devojčicama i sama ih podiže.

„Nisam propustila ništa što nije propustila i svaka druga majka. Prioriteti su, kao i kod svih drugih isti. Ne mislim na sebe, već na njih dve. A to je ogromna sreća. Sve će se nadoknaditi. I izlasci i šetnja i sve što nekad niste uspeli da uradite, samo kada osećate mir i spokoj i kada vidite njihov osmeh“, priča ova mlada, hrabra mama.

Za sve koji prolaze kroz iste ili slične situacije Sara, Irma i Ilda imaju veoma važnu poruku: „Ponosite se onim što imate. Svako dete je od Boga dato i nije krivo što upravo baš ono ima neki problem. Mnogo se smejte, budite pozitivni i razmišljajte samo o dobrim stvarima. Jer Bog daje najteže bitke najjačim boricima!”

Galeb je podelio priču o svojoj sestri koja ima Daunov sindrom i uzdrmao Srbiju

726 Shares
726 Shares
Share via
Copy link