Balkan Vesti

Odgovor vrtića na diskriminaciju dečaka s Daunovim sindromom: „Majka nije objektivna“

vrtić
Foto: Profimedia

Dragana Mandić, majka dečaka sa Daunovim sindromom koji ide u vrtić „Trnoružica“ u Širokom Brijegu, objavila je snimak na Instagramu, uz objašnjenje da su vaspitačice sklonile njenog sina Jakova (5) sa bine na božićnoj priredbi.

Nakon što je majka dečaka istakla da su njenog sina diskriminisali ne dozvoljavajući mu da učestvuje u Božićnoj predstavi vrtića „Trnoružica“, oglasio se i vrtić, prenosi Blic.

Iz “Trnoružice” tvrde da je ona “netačno i neobjektivno iznela činjenice” te da je dečak učestvovao na priredbi, ali da je sklonjen zbog sigurnosti, a ne s ciljem diskriminacije.

Video je potresao mnoge s razlogom, a još je šokantnija objava vrtića.

Saopštenje prenosimo u celosti:

– Obraćamo Vam se povodom neistinitih navoda gospođe Dragane Mandić koje je ista iznela dana 21.12.2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije preneli pojedini internet portali. Podstaknuti pisanjem gospođe Dragane Mandić, čije je dete, kao dete s poteškoćama u razvoju korisnik usluga Dječjeg vrtića „Trnoružica“ u Širokom Brijegu, radnici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netačno i neobjektivno iznela činjenice i opisala događanja na Božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20.12.2022. godine.

Naime, tokom priredbe, koju su pripremile vaspitačice, učestvovala su deca svih grupa, a u kojim grupama se nalaze i deca s poteškoćama u razvoju. Apsolutno su neistiniti navodi kako je dete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno učestvovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg deteta nije bila namera, niti je praksa radnika vrtića bilo koga diskriminisati ili ugrožavati, a pogotovo ne decu sa poteškoćama u razvoju.

Naprotiv, dečji vrtić “Trnoružica” je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima decu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje. Veliku pomoć u ovakvim aktivnostima, a pod koje aktivnosti spadaju i Božićne priredbe, delatnicima vrtića pružaju i asistenti kao stručne osobe za pomoć deci sa posebnim potrebama.

Vezano za sporni trenutak koji se vidi na jednom od snimaka, dečak je izišao na binu, proveo na istoj određeno vreme, a nakon toga odgajateljica ga je uzela u naručje, nakon čega je ostatak vremena dete provelo u njenom naručju. Vaspitačici niti bilo kome od radnika apsolutno nije bila namera dete isključiti iz predstave, već je namera bila zaštiti dete od pada u trenutku dok druga grupa dece izvodi svoju kratku tačku. Nakon toga, dete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dete u garderobu.

U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka Dragana Mandić stvorila neistiniti narativ da radnici vrtića izoluju dete od ostalih. Svi radnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namera izolovati dete od ostale dece niti je bilo ko od radnika odveo dete u garderobu.

Žalosni smo i začuđeni iznesenim stavovima gospođe Dragane Mandić, a čiji stav nikako ne oslikava realno čitavu situaciju. Niko od vaspitača kao ni ja lično nismo doživeli ovaj događaj na način kako ga je iznela majka deteta.

Posebno ističemo činjenicu da nijednom do sada nismo imali primedbi na naše ophođenje sa decom sa poteškoćama u razvoju od njihovih roditelja, a pogotovo da ih na bilo kakav način diskriminšemo ili izdvajamo.

Izuzetno nas žalosti što na ovakav način moramo reagovati na iznesene stavove gospođe Dragane Mandić kao majke deteta, ali su njeni navodi stvorili toksičnu atmosferu u javnom prostoru, a javnost zaslužuje znati istinu.

Objektivne i utemeljene kritike su uvek dobrodošle, ali to ovde zaista nije slučaj – navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorka i radnici Dečjeg vrtića ”Trnoružica”.

Izvor: Blic

400 dece u novosadskom vrtiću ostavljeno bez grejanja a vaspitačicama oduzeli daljinske od klime

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link