Srbija Vesti

Privatna firma koja održava Beograd na vodi preuzima JKP Čistoću u Prokuplju, radnici strahuju

Đubretari
Foto: Darko Dozet

Firma „Demetra RB“ potpisala je koncesioni ugovor sa JKP Hammeum iz Prokuplja na 15 godina, te tako preuzela brigu o čistoći, naplati parkinga, tržnici i zelenilu u tom gradu, pišu Južne vesti.

Deo radnika traži poništenje koncesije zbog, tvrde, nepoštovanja procedure oko podele preduzeća.

Ipak, direktor beogradske firme Radenko Bakoč ne haje mnogo za to, već obaveštava javnost da je već kupio sve mašine koje su mu potrebne za redovno održavanje grada.

On najavljuje lepši i čistiji grad koji će se redovno održavati i kaže da su spremni da preuzmu posao, ali se čekaju zakonske formalnosti.

– Ja sam već trebao da uđem u posao, ali, koliko sam shvatio, nadležni u Prokuplju čekaju još neke zakonske procedure. Imam potpisan ugovor, od svog novca sam kupio sve mašine i opremu i već narednih dana planiram da deo toga prebacim u Prokuplje i da vrlo brzo počnem da radim – kaže Bakoč.

Najavljuje da će odmah nakon toga Prokupčani dobiti mnogo bolji kvalitet usluga i da će problemi, kada su u pitanju čišćenje i održavanje grada, ali i parkinga, biti rešeni.

– Prokuplje u ovom trenutku izgleda kao selo. Neredovno se čisti i održava, ulice se ne peru, zelene površine ne sređuju redovno, automobili se parkiraju ko gde stigne. Kada moja firma uđe u posao, odmah će se videti da smo došli, jer mi svoje poslove radimo kvalitetno i profesionalno – naglašava direktor.

Da je reorganizacija Komunalnog preduzeća sa oko 300 radnika bila neophodna, te da usluge koje su oni do sada pružali nisu na nivou grada i ne zadovoljavaju potrebe Prokupčana smatra i Milan Aranđelović, aktuelni gradonačelnik Prokuplja.

– Sve je urađeno da Prokuplje dobije mnogo bolje usluge za mnogo manje para. Napravili smo novo preduzeće Gradski vodovod koje će biti zaduženo za snabdevanje vodom i komunalijama, a upravljaće i grobljem. Radnicima u starom preduzeću biće ponuđen posao da rade, nekima će se ponuditi da pređu kod koncesionara, a deo radnika je prihvatio socijalni program i otpremnine. Videćemo šta će dalje biti sa tim preduzećem, ali sve odluke koje gradska vlast donosi biće u interesu građana – tvrdi Aranđelović.

On kaže da su izdaci za Hammeum ozbiljno opterećivali budžet i da je koncesija najbolje rešenje od koga će imati korist svi građani, jer će se manje gradskih para trošiti, a ulice i parkovi će biti mnogo čistiji i uređeniji.

Dok se koncesionar priprema da preuzme deo posla JKP Hammeuma, pojedini radnici su se pobunili zbog navodno netransparentnih kriterijuma na osnovu kojih se zaposleni premeštaju iz jedne u drugu budžetsku firmu, ali i zbog nepoštovanja zakonske procedure prilikom podele preduzeća, pa traže poništenje koncesije.

Planirano je da u JKP Hammeumu ostane 108 radnika, dok bi novoformirani Gradski vodovod preuzeo 159 zaposlenih i to je firma za koju lokalna vlast tvrdi da će biti na “zdravim nogama”.

Koncesionar “Demetra RB” će Gradu plaćati godišnju koncesionu naknadu od 505.000 dinara i to u 15 rata na 15 godina.

Izvor: Južne vesti

Kakvi preduzimači, takvi i radovi: Beograd na vodi prop’o bukvalno (VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link