Novi Sad

Prekrečen Balaševićev mural u Novom Sadu, a umesto njega – Balašević (FOTO)

Nedavno preminuli Đorđe Balašević dobio je mural na Limanu u svom Novom Sadu, ali je javnost ubrzo i vrlo surovo ismejala umetnički rad Uroša Štrboje.

Njega su angažovali vlasnici kafića „Biciklana“ na čijem je zidu mural i nastao.

mural-djole
Foto: 021.rs

Nakon vrlo negativnih kritika, grafit je prekrečen i na njegovom mestu, na istom zidu, sada je nastao novi mural sa likom Balaševića.

Ovaj drugi uradio je umetnik iz Doboja Deni Božić čiji je crtež sa Balaševićevim likom, nastao u ovom gradu, oduševio region.

novi balasevic
Foto: Privatna arhiva

 

Nepoznato je da li su Božića takođe angažovali vlasnici „Biciklane“ ili je neki drugi građanin samoinicijativno odlučio da se mora napraviti novi mural.

Rad jednog umetnika bio je predmet osude javnosti koja se često poput dečje surovosti odnosi prema pojedincima. Da li je bilo neophodno uniziti jednog da bi se ispromovisao rad drugog autora?!

Fusnota o Balaševiću

Avatar

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • I prosli mural je bio dobar.. Ne mora mural da bude verodostojan i preslikan. Prethodni je bio sladak i pokazivao neku detinjost u Djordju.. Lako je kritikovati, prvi mural je cak interesantniji.

    • Seko ti si? Nema veze ne moraš da me braniš. Ne razume svako street art. #KrečimPovoljno #PripremamZidZaMurale

    • e ladno sam isto pomislio… bar sam sa prošlim muralom bio siguran da je balaševic, ovo sad?!?! Nikad ga nisam zamišljao, a kamoli video sa čačkalicom. ono, bože mi prosti, nacrtao čoveka kao da je najveća seljačina.

  • Zaista nije lepo da se toliko ne postuje neciji rad i trud. Kao da Novi Sad ima jedan jedini zid na kom moze da se naslika mural…

  • Baš šteta, kao da nema slobodnih zidova po gradu pa da Đole dobije i sto murala, sto različitih stilova, vizija, doživljaja, utisaka, emocija… Vrijednost je ne samo u onome što se prikazuje, nego i u interpretaciji prikazanog. A svatko od nas Đoleta doživljava na svoj način. Velika šteta, prijašnji je mural bio genijalan i svaka čast Urošu. Ako ništa, barem je ostala fotografija murala..

  • Bas steta da su prekrecili, kakva glupost. Ako je nekog toliko smetalo – mogle su oci da se poprave, ili dodaju suncane naocare ili sta ja znam neko trece resenje. I to naravno ako bi se Uros slozio.. Ali krecenje je bas uvredljivo.

    • Neka su prekrecili, tako je i trebalo, ne da stoji ona bruka na zidu i vredja secanje na Djoleta… kao da se neko igrao crtanja, pa naslikao nekog mornara, mozda i samog Popaja sa mikrofonom. Vi sto vam je ovo super, sto vam je slatko, detinjasto, te bi mozda samo trebalo dodati naocare i sve slicne nebuloze – vodite ovog “umetnika” sto se razume u street art u svoje kuce i stanove, pa neka se vezba po vasim zidovima.

4.7K Shares
4.7K Shares
Share via
Copy link