Svet Vesti

Mikelanđelov kvadratić skiciran na požutelom papiriću prodat za 200.000 dolara

mikelandjelov kvadrat

Kvadrat koji je na požutelom papiriću nacrtao renesansni genije Mikelanđelo Buonaroti prodat je za 201.600 dolara, što je 33 puta više od procenjene vrednosti, objavila je aukcijska kuća „Kristis“.

Pronađen na poleđini okvira, mali crtež praćen pismom Mikelanđelovog poslednjeg direktnog potomka prvo se procenjivao na između 6.000 i 8.000 dolara.

Međutim, njujorški Kristis objavio je da je komad prodat za „33,6 puta veći iznos od najniže procene“, bez otkrivanja pojedinosti o kupcu.

Mali crtež prikazuje mermerni blok s rečju „simile“, odnosno „slično“ na engleskom. Veruje se da je nacrtan dok je Mikelanđelo radio na tavanici Sikstinske kapele, rekao je stručnjak aukcijske kuće AFP-u.

Uz crtež je i pismo koje je napisao Kozimo Buonaroti 1836. godine, u kojem nudi delo svog „slavnog pretka Mikelanđela“ ser Džonu Bovringu, posle guverneru Hongkonga, čiji se potpis pojavljuje na dnu papira.

Stručnjaci Kristisa pronašli su slovo i dijagram pričvršćene na poleđinu drugog crteža koji je decenijama bio u privatnoj zbirci, saopštila je aukcijska kuća. Iako ga nije potpisao Mikelanđelo, Kristis je naveo da je istraživanje potvrdilo da je mali crtež delo velikog italijanskog umetnika.

Smatra se da je manje od 10 Mikelanđelovih dela u privatnom vlasništvu, a većina se nalazi u muzeju „Casa Buonarroti“ u Firenci.

Izvor: HINA

Mikelanđelovog Davida roditelji proglasili za pornografiju, a direktorka škole podnela ostavku

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link