Magazin

Al’ se nekad dobro jelo: Kako je izgledao jelovnik na dvoru Nemanjića

Recepti za jela sa srpskog dvora

Piletina u medu
Pileće grudi se blago usole i dobro istrljaju medom. Ovakvo meso se ostavi da odstoji dva sata, pa se uvalja u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnu boju. U posudu u kojoj se meso pržilo sipa se belo vino, beli luk i malo majčine dušice da se ukuva sos. Tim sosom se preliva meso i tako služi. Ovo jelo datira iz XII veka, a istorijski izvori navode da se služilo na dvoru Stefana Prvovenčanog.

Šljive punjene kozijim sirom u slanini
Postoje podaci da ovaj recept datira iz 1393. godine. Suve šljive se potope u vodu da omekšaju, izvade se, ocede i osuše. Kada im se odstrane koštice, na njihovo mesto stave se orasi u komadima i kozji sir. Sve se obmota tanjim šnitama slanine i peče na žaru. Jelo se obično služilo na komadićima pšeničnog ili ražanog, zapečenog hleba.

Biftek sa belim lukom
Iseckane komade junećeg bifteka (veličine pola palca) potapali su u rasol od kupusa, da odstoje jedan dan. Onda se vade, suše i istrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako pripremljeno meso se peče na žaru. Gotovo meso se preliva sosom od crnog vina, meda, pečuraka i kupina koji se pšeničnim brašnom povezuje do srednje gustine. Ovaj recept datira sa kraja XIII veka.

Prijatno!

Hrana koja popravlja raspoloženje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link