Limun pita
Sastojci:
Za testo:
280 g glatkog brašna
70 g masti
70 g šećera
1 jaje
2 kašike mleka
1 kašičica sode bikarbone
Fil:
500 ml mleka
3 velike pune kašike glatkog brašna
150 g putera
200 g šećera u prahu
sok od 1 limuna i sitno naribana kora
Za glazuru:
šećer u prahu
malo soka od limuna
Priprema: Jaje i šećer malo izlupati žicom dok se šećer ne istopi pa dodati mleko, mast i brašno u koje je umešana soda bikarbona. Zamesiti glatko testo. Testo podeliti na tri dela, svaki deo tanko razviti na što pravilniji oblik i peći na okrenutom plehu. Izbockati kore i peći u zagrejanoj retni desetak minuta na 180 stepeni. Kore treba tek malo da promene boju, ali nikako ne smeju da porumene.
Fil spremiti tako što se brašno razmuti s malo mleka da se dobije smesa bez grudvica i u ostatak mleka se ukuva brašno da se dobije lep fil. Fil hladiti uz redovno mešanje, a kad se ohladi dodati prethodno umućen puter sa šećerom, sokom i korom limuna.
Filovati kora, fil, kora, fil, kora, fil i na kraju premazati celu pitu filom. Pitu ostaviti u frižideru 24 sata da korice odmeknu, a onda vrh pite premazati gustom masom od prah šećera i limunovog soka.
Dodaj komentar