Osim za limunadu i čaj, limun je često zanemaren u kuhinji iako sjajna aroma ovog citrusa može da „otvori“ i da laganu notu gomili jela. Salate začinjene limunom, ali i sosovi, umaci, riba i meso su sjajan izbor. Naravno, keksići sa limunom su neizostavna poslastica uz čaj. Evo pet sjajnih i neobičnih recepata.
Sirup od limuna
Sastojci:
1 kg limuna
5 l vode
3 kg šećera
30 g limuntusa
Priprema: Limun dobro oprati i ostaviti u vodi s kašikom sode bikarbone preko noći. Čist limun samleti u blenderu ili na mašini za meso, a može se i prvo iscediti sok pa iseckati koru. Staviti u veliku posudu, dodati vodu i šećer. Ostaviti da stoji 24 sata, povremeno promešati da se šećer istopi. Sutradan dodati limuntus. U zavisnosti od ukusa i kiselosti limuna, možda će biti potrebno i 10-20 grama limuntusa više. Kada se limuntus istopi, procediti masu kroz cediljku da se izbace veliki komadi, a dobijeni sirup nakon toga procediti i kroz gustu gazu da se dobije bistar sok. Sipati u čiste flaše i čuvati u frižideru, a ukoliko ne trošite puno sirupa može se dodati i konzervans i flaše se tako mogu čuvati u špajzu. Sirup razblažiti vodom pre serviranja, a po želji možete u čase dodati listić nane ili krošku svežeg limuna.
Dodaj komentar