Magazin Srbija

Kasno je, Zorana. Pamtiće vas generacije nestalih riba i rakova i reke kojih više nema

Aleksandar Jovanović Ćuta reagovao je, objavom preko društvenih mreža, na nedavne izjave ministarke Zorane Mihajlović u kojima ona izražava protivljenje izgradnji MHE. Ćuta ocenjuje da ministarka na ovoj temi samo i jedino želi da sakupi jeftine političke poene.

– Kasno je, Zorana. Vi ste, Zorana, poslednja osoba koja ima prava da govori o zaštiti životne sredine. Vaša dela govore umesto Vas. Pamtiće vas generacije nestalih riba, školjki i rakova. Pamtiće vas reke kojih više nema. Kasno je, gospođo Mihajlović. Laku noć i mirno spavajte – napisao je Jovanović.

Ona je, kako navodi aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine”, jedan od direkntih krivaca za trenutnu ekološku situaciju jer je „potpisala na desetine smrtnih kazni za reke, izdajući građevinske dozvole za male hidroelektrane”.

– Zorana Mihajlović se sada javlja sa izjavama u kojima jasno stoji da je protiv MHE i sa nekim ekološkim zelenim programima za Srbiju. Preko noći se pretvorila u ekološku labudicu. Da podsetimo, jedna od njenih poslednjih izjava iz prošle godine na temu malih hidroelektrana bila je da joj je žao što nije izgrađeno svih 850 MHE, a danas nam priča kako je protiv MHE. Ona je potpisala na desetine smrtnih kazni za reke jer je direktno učestvovala u izdavanju dozvola za male hidroelektrane tako da je ona poslednja osoba koja ima prava da nam govori o ekologiji – rekao je Ćuta u izjavi za Blic.

On je pozvao Mihajlovićevu da prošeta kraj reka na kojima su izgrađene MHE i uveri se sama u štetne posledice svojih odluka.

– Neka ode do Jošanice, Vlasine, Samokovske reke i neka nam kaže kuda to nestadoše naše reke. To je osoba koja je sahranila na desetine reka, kršeći sve zakone, kršeći zakone za zaštitu prirode, kršeći uredbe… To što je urađeno u Jošanici to je delo Zorane Mihajlović. Nestalo je 27 kilometara Samokovske i Jošaničke reke. Nestale su te dve reke, jednostavno ih nema. U Nacionalnom parku Kopaonik, najvišem stepenu zaštite, potpisala je dozvole za gradnju, iako je Zavod za zaštitu prirode jasno rekao tu ne sme da se gradi. Neka dođe u Jošanicu da nam pokaže gde su reke. Izgrađeno je 17 malih hidroelektrana u nizu za potpuni nestanak dveju reka u najvećem stepenu zaštite – dodao je Jovanović.

ODGOVOR IZ KABINETA MINISTARKE MIHAJLOVIĆ

Zorana Mihajlović je sa mesta ministarke građevinarstva prebačena u Ministarstvo rudarstva i energetike. Odgovor na ove optužbe redakciji Blica stigao je iz njenog sadašnjeg ministarstva.

– Izdavanje građevinske dozvole dolazi na kraju svih procedura kojima prethodno treba da se proveri da li je projekat u skladu sa uslovima koje daju organi nadležni za zaštitu prirode. Podsećamo da uskraćivanje da se nekom izda dozvola ukoliko je ispunio sve zakonske uslove za njeno dobijanje, predstavlja krivično delo i u direktnoj je suprotnosti sa načelima vladavine prava i pravne države. Prethodno Ministarstvo građevine (na čijem čelu je bila Mihajlović) obratilo se u više navrata tadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine dopisima, na koje nikad nije dobilo odgovor – odgovorili su iz ministarkinog kabineta prebacujući odgovornost na Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Oni dodaju da je u tim dopisima bilo navedeno da je neophodno izvršiti detaljnu reviziju lokacija predviđenih Katastrom MHE (iz 1987. godine), kao i jasno definisati kriterijume za izgradnju hidroelektrana i precizno definisati zone u kojima bi eventualno bila zabranjena izgradnja na osnovu Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti životne sredine.

– U dopisima je takođe navedeno i da su planska dokumenta na osnovu kojih se izdaju lokacijski uslovi, a kasnije i građevinske dozvole, uglavnom doneta od strane lokalnih samouprava, kao i da je neophodno formiranje multiresorne radne grupe Vlade imajući u vidu da su pitanja vezana za problematiku malih hidroelektrana u nadležnosti četiri ministartstva (građevinarstva, zaštite životne sredine, energetike i poljoprivrede). Nažalost, i pored određenih najava u medijima, prethodno Ministarstvo zaštite životne sredine nije preduzelo konkretne korake po ovim pitanjima, zbog čega se sadašnje Ministarstvo energetike opredelilo da ovo pitanje uredi kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije – stoji u odgovoru Ministarstva rudarstva i energetike.

Isti list postavio je pitanje ministarki Mihajlović da li je izgradnjom 17 MHE nestalo 27 kilometara Jošanice i Samokovske reke i da li je to njeno delo, te da li je tačno da je, kako tvrde u ORSP, potpisala dozvole za izgradnju MHE na ovim rekama iako se tome protivio Zavod za zaštitu prirode Srbije, odgovoreno nam je da nijedna dozvola nije mogla biti izdata suprotno uslovima Zavoda za zaštitu prirode ili uz njihovo negativno mišljenje.

– Ova činjenica dobro je poznata i svima koji sada iznose takve tvrdnje. Ono što se dešavalo je da Zavod nakon izdavanja dozvola izmeni svoje uslove što je uslovilo nove okolnosti i zaustavilo dalju realizaciju tih projekata. Stav Ministarstva rudarstva i energetike je da se nijedan projekat ne može sprovoditi ako će narušiti životnu sredinu, i to u svakom projektu u energetici ističemo kao osnovni uslov od kojeg nećemo odstupiti. Takođe, smatramo da o svim ovim temama treba da se razgovara otvoreno, uključujući i pitanje već započetih projekata MHE – zaključuju iz Ministarstva.

KOLIKO JE VUČIĆA ZAISTA BRIGA ZA ZDRAVLJE GRAĐANA

Predsednik Srbije pre nekoliko godina objasnio je u emisiji “Upitnik” na RTS koji je to interes kineskih investitora da dolaze u Srbiju. On je tada objasnio da ga nije briga za čist vazduh, da se u tu tematiku ne razume, kao i da je on lično molio da čeličane i železare iz Kine svoja ekološki štetna postrojenja prebace u Srbiju.

ŠTA JE TO ZORANA REKLA 2018. GODINE?

– Kada biste me već pitali oko MHE, ja bih onda rekla da je za mene mnogo veći problem da od 800 lokacija, koliko Srbija ima za MHE, mi nismo iskoristi ni 50. To je velika šteta. Na primer, ako pričamo o tome – izjavila je tada Zorana Mihajlović u svojstvu ministarke građevinarstva.

KAKO JE OKRENULA PLOČU 2021. GODINE?

– Mini-hidroelektrane su tema… koju smo rešili da uredimo kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije. U zonama zaštite, bilo da je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage, bilo da su male, male derivacione ili velike. Zaista je bilo mnogo problema sa mini-hidroelektranama, pogotovo derivacionim, i nemamo vremena da razmišljamo o prošlosti – izjavila je nedavno sadašnja ministarka rudarstva i energetike.

Sestra stradale na naplatnoj rampi Doljevac: Sram bilo Vučića, Babića i Zoranu Mihajlović

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link