Magazin

Nestorović se oglasio u vezi sa napuštanjem svog pokreta i objasnio šta se dogodilo

dr-nestorovic

Nakon napuštanja sastanka osnivača Pokreta Mi – glas iz naroda, Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić saopštili su razloge za svoju odluku.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Primorani smo, nažalost, da odgovorimo na saopštenje za javnost od 21.2.2024. sa neadekvatnim potpisom ”Pokret MI – Glas iz naroda”, radi potpunog obaveštavanja javnosti, naših glasača i onih koji su svojim požrtvovanim radom doprineli našem izbornom uspehu.

Dato saopštenje iznosi nepotpunu sliku dešavanja na poslednjem sastanku osnivača organizacije MI – GLAS IZ NARODA, a brzina njegovog izdavanja nas navodi da sumnjamo u njegove prave motive.

Naime, tačno je da su prof. dr Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić napustili sastanak osnivača Udruženja građana MI – GLAS IZ NARODA održan u utorak 20.2.2024. Međutim tom napuštanju su prethodila izuzetno neprijatna i neprihvatljiva dešavanja koja su dovela do tog raspleta.

U petak 16.2.2024. posle organizacionog skupa u Pančevu, Dragan Stanojević je pokušao da isprovocira Aleksandra Pavića tako što mu je pretio fizičkim nasiljem na javnom mestu i lično ga uvredio. Razlog za Stanojevićevu nervozu je bio jednostavan. Firma zadužena za knjigovodstvo naše izborne liste nas je obavestila da ne želi više da sarađuje sa nama zbog u najmanju ruku upitnih zahteva koje joj je postavljao Stanojević, o čemu su obavešteni dr Nestorović, Siniša Ljepojević i Aleksandar Pavić.

Da su stvari bile čiste, sve bi moglo da se objasni i razjasni. Međutim, Stanojevićeva pretnja fizičkim nasiljem – koju naravno nije bio kadar da ispuni – je bio samo potvrda da tu nečega ima i da postoji opasnost da integritet našeg pokreta bude doveden u pitanje.

Stoga je na pomenutom sastanku osnivača od 20.2.2024. Aleksandar Pavić otvorio sastanak tako što je ostalima izneo detalje neuspele Stanojevićeve provokacije u Pančevu, uz stav da on više ne može da sarađuje sa nekim kao što je Stanojević ni po jednom osnovu.

Dr Nestorović se složio sa Pavićem i izneo još neke detalje iz razgovora sa našom uskoro bivšom knjigovodstvenom firmom, kao i još neke negativne ocene Stanojevićevog delovanja.

Zatim je izneo stav da nova stranka pod nazivom POKRET MI – GLAS IZ NARODA treba da ima predsedničko ustrojstvo, jer se dosadašnji način odlučivanja pokazao nedovoljno delotvornim, a on lično je poneo nesrazmeran teret kao nosilac liste i njeno najprepoznatljivije lice i stoga smatra da treba da ima i predsednička ovlašćenja.

U tom stavu ga je podržao Aleksandar Pavić, zajedno sa Sinišom Ljepojevićem. Međutim ostala četiri osnivača su glasala protiv stava dr Nestorovića, što je, uz neadekvatnu reakciju ostalih osnivača na neuspelu provokaciju Stanojevića, dovelo do odluke dr Nestorovića i Pavića da napuste sastanak – ali ne i Pokret, kao što je navedeno u saopštenju onih koji očigledno pokušavaju da ga prisvoje.

Naime, Pokret tek treba da se registruje po zakonu o političkim strankama, tako da on formalno trenutno ne postoji.

Osnivači su u sedmicama posle izbora probali da postignu saglasnost o tome kako budući Pokret treba da izgleda i više puta prerađivali predloženi statut. Međutim, očigledno je da smo imali različita viđenja budućeg ustrojstva Pokreta – i to ne samo po pitanju oblika njegovog rukovođenja. Naša neslaganja su bila i principijelna:

– Dr Nestorović i Aleksandar Pavić su bili mišljenja da rukovodeći organ treba da se proširi za bar još troje kvalitetnih ljudi, ali su nalazili na protivljenje ostalih osnivača, koji su izgleda bili zadovoljniji sa statusom nedodirljivih prvoboraca,

– U poslednje vreme je primećeno da se Dragan Stanojević u nekim medijskim nastupima predstavlja kao ”politikolog”, iako smo svesni da on ne poseduje takvu diplomu.

Jedan od osnovnih principa našeg okupljanja bilo je vraćanje meritokratije i struke u vođenje javnih poslova. Mi nismo prethodno insistirali na posedovanju fakultetske diplome kao preduslovu za priključivanje Pokretu, ali smo takođe protiv lažnog ili neadekvatnog predstavljanja.

Život Branimira Nestorovića obeležile 3 velike tragedije: Onog trenutka kada se nešto desi, čovek mora da se prilagodi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link