Novi Sad

OŠFG podnosi prijavu protiv direktora NP “Fruška gora” zbog nezakonitih radova na Stražilovu

poplacava-se-staza-na-fruskoj-gori
Foto: Danas / Privatna arhiva

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” predalo je Zahtev za izradu uslova zaštite prirode za rekonstrukciju staze na Stražilovu nedelju dana nakon što su radovi već počeli.

Zbog ovoga Pokret “Odbranimo šume Fruške gore” (OŠFG) traži smenu v. d. direktora JPNP “Fruška gora” Živka Cvetkovića, a podneće i krivičnu prijavu protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako je portalu 021.rs krajem januara u birokratskom odgovoru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode rečeno, Uslovi zaštiti prirode za ove radove nisu izdati, ali su bili upoznati sa radovima s obzirom na to da je ovaj zavod izdao stručnu osnovu za Program upravljanja NP “Fruška gora” za 2024. godinu.

Međutim, izmenama Zakona o zaštiti prirode, Ministarstvo zaštite životne sredine izdaje ove uslove za nacionalne parkove. Kako su oni naveli u odgovoru na Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Pokretu “Odbranimo šume Fruške gore”, dokument Uslovi zaštite prirode za rekonstrukciju staze ne poseduju.

Dodatno su ih obavestili i da je JPNP “Fruška gora” Zahtev za izdavanje uslova zaštite prirode za rekonstrukciju staze Čardak – Brankov grob stigao u Ministarstvo 24. januara 2024. godine, nedelju dana nakon što su radovi već započeli.

“Iz svega navedenog zaključujemo da je v.d. generalnog direktora najgrublje prekršio sve regulative koje se odnose na zaštićena područja, da je ovaj projekat ‘kreirao’ na način da bi jedna privatna firma dobila posao, na štetu prirodnih vrednosti, na štetu javnog interesa i javnog novca, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, odnosno uz njihov ‘amin'”, navode u saopštenju iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”.

Dodatno, zbog navedenog smatraju da v.d. direktor JPNP “Fruška gora” treba da bude smenjen.

“Protiv njega treba da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja. Mi ćemo podneti krivičnu prijavu, a nadležne inspekcije treba da urade vanredni inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti i nikako da nalože usklađivanje papira sa situacijom na terenu”, navode iz OŠFG.

Podsećaju i da je nemoguće izdati Uslove zaštite prirode za vrstu radova koja je, kako oni tvrde, suprotna Programu upravljanja za 2024. godinu.

“Retroaktivno izdavanje Uslova zaštite prirode od strane Ministarstva zaštite životne sredine, kako bi radovi bili legalni, takođe bi bilo nezakonito”, navode iz ovog pokreta.

Kako je 021.rs nedavno pisao, rekonstrukcija ove pešačke staze JPNP “Fruška gora” košta skoro 40 miliona dinara, a finansirala ih je Pokrajinska vlada.

Dosadašnja staza od restorana Brankov čardak do Brankovog groba biće proširena na 1,6 metara i biće postavljene granitne kocke u dužini od skoro kilometar, što takođe zahteva i više od sedamdeset stabala.

Projektovano je i nekoliko odmorišta sa klupama, izgradnja potpornih zidova na trasi staze zbog odrona zemlje, kao i sadnja ukrasnog šiblja i jablana, koji bi trebalo da nadoknade posečenu vegetaciju.

Kako je tada za 021.rs rekao v.d. direktor NP “Fruška gora” Živko Cvetković, radovi se izvode zato što je postojeća staza davno izgrađena, te je došlo do velikog oštećenja iste, zbog čega je postala nefunkcionalna i nebezbedna.

“Poseban povod za uređenje staze je obeležavanje 200. godišnjice od rođenja značajnog pesnika srpskog romantizma Branka Radičevića. Radovi se izvode postavljanjem isključivo prirodnih materijala, u skladu sa projektom”, objasnio je on.

Popločava se jedna od najpopularnijih šumskih staza na Fruškoj gori, odluka NP razbesnela planinare

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link