Magazin Srbija

Zlotsku reku vlasti svele na baru, dozvolile izgradnju MHE, Bor će ostati bez vode

zlotska reka mhe
Foto: Printskrin/ Youtube

Vodostaj Zlotske reke kod Bora je za nepuna tri dana opao za čak 2 metra. Na ovoj reci je planirana izgradnja mini hidroelektrane, protiv čega se  meštani Zlota i Sumrakovca revoltirani bore godinama i rešeni su da izgradnju spreče po svaku cenu. Kao znak upozorenja investitoru i nadležnima , meštani su 17. jula održali protestni skup.

Isušeno rečno korito Zlotske reke i izgradnja mini hidroelektrane su alarmirali meštane Zlota, sela kod Bora da izađu na protest. Održano je mirno okupljanje meštana koji su besni zbog toga šta im se radi u dvorištu bez da ih je bilo ko konsultovao.

Milivoje Janošević iz Zlota ispričao je da su prvobitne sumnje da je za veliki pad nivoa vode zaslužan Rio Sava i njihovi istražni radovi pogrešne. Prema njegovim rečima, zbog problema na vodotoku Selište koji snadbeva grad Bor aktivirani su bunar i pumpna stanica na Zlotskoj reci koji nikada nisu korišćeni.

Nakon njegove reakcije, nadležni su preknuli da crpe vodu iz Zlotske reke i izbegnuta je ekološka katastrofa.

– Ja upućujem ovim putem poziv onima koji vladaju gradom i direktoru vodovoda da to nikada više u životu ne urade jer je moglo da se desi da dođe do prave ekološke katastrofe – rekao je Janošević.

Meštani Zlota i Sumrakovca su povodom izgradnje mini hidroelektrane uputili jasnu poruku nadležnima u opštini Boljevac i gradu Boru : mini hidroelektrane neće biti na Zlotskoj reci.

Investitor Branko Vučković, generalni direktor Energo Co.2015.  kaže da ima sve potrebne dozvole i da ne vidi kako će ga sprečiti u nameri da izgradi mini hidroelektranu.

Meštani tvrde suprotno, da je građevinska dozvola nelegalna.

Aleksandar Kulić kaže da su više puta naglašavali da je građevinska dozvola sporna i da je doneta mimo procedure, bez saglasnosti meštana i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Za to imaju pisane dokaze, kaže Aleksandar i dodaje da investitor koji je i pored svih zabrana doterao mašine , na Zlotskoj reci nema šta da traži jer više ni vode nema.

– Pošto neće država da nas zaštiti, neće opština da nas zaštiti, mi moramo da uzmemo stvari u svoje ruke. Pokušaćemo,kao što smo uspeli več u dva navrata da to zakonski zaustavimo uz pomoć inspekcije – kaže Kulić.

On upozorava da ukoliko to ne urodi plodom, i ne bude razumne reakcije nadležnih u Boljevcu i Boru, moraće da rešavaju problem na drugi način.

– Ovo se nije dešavalo ni u tursko vreme ni u doba okupacije, da nam neko oduzima vodu za piće – zakljućio je Aleksandar.

Meštani su u dva navrata razgovarali sa investitorom koji je nastojao da ih ubedi da izgradnja mini hidroelektrane neće ništa bitno promeniti. Meštani su bili izričiti da ne žele centralu i da iz brojnih primera iz okoline vide da one donose samo nesreću, priča Milivoje Janošević.

milivoje janošević
Foto: Printskrin/ YouTube

On kaže da su nakon neuspelih razgovora, njemu i Aleksandru Kuliću stizale preteće poruke od pomenutog investitora i da pokušaji zastrašivanja traju i danas.

– Ovoga puta nećemo stati, očekujemo brze odgovre od svih nadležnih koji učestvuju u vršenju vlasti. Ako ih ne bude onda ćemo upotrebiti sve zakonom dozvoljene stvari – kaže Milivoje.

Iz udruženja građana Borani se pitaju poručuju da su vode svih rečnih tokova u opasnosti zbog ispitivanja koje radi ogranak kompanije Rio Tinto.

Naglasili su da ogranak kompanije Rio Tinto radi istraživanja u neposrednoj blizini i da njihove aktivnosti katastrofalno utiču na sve vodotokove. Bušenjima mogu da se izazovu trajne promene koje rezultiraju presušivanjem reka i mogu da ostave i Bor i okolna sela bez vode.

– Nama treba voda, nama treba zaštićeno područije Zlotske reke, nama treba uređenje korita Zlotske reke. Tu su Evropski fondovi i razne nevladine organizacije. Sve ih pozivamo da dođu u Sumrakovac da nam pomognu u ovoj borbi, da svi zajedno spasimo Zlotsku lepoticu i da spasimo ovo malo života koji je preostao – poručio je Milivoje Janošević sa protesta.

Selo Metovnica na ivici opstanka: Kineski rudnik im zatrovao reku, isušio bunare, a naša država i gluva i slepa

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

791 Shares
791 Shares
Share via
Copy link