Srbija

Selo Metovnica na ivici opstanka: Kineski rudnik im zatrovao reku, isušio bunare, a naša država i gluva i slepa

bor
Foto: Printskrin/ Facebook

Meštani sela u okolini Bora ostaju bez vode. Bunari iz kojih se snadbevaju su na minimumu, dovoljni kako oni kažu za puko preživljavanje a zagađenje Brestovačke reke je vidiljivo i golim okom. Kako nadležni u Srbiji godinama ne reaguju na vapaje meštana, odlučli su da pomoć potraže od evropskih institucija.

Selo Metovnica u blizini Bora nije priključeno na gradski vodovod. Domaćinstva koja su se vodom snadbevala iz individualnih bunara i rezervoara su zabrinuta za svoj opstanak. Vode u rezervoarima ima malo a i kvalitet je zbog zagađenja i zamućenja upitan.

Zagađenjem Brestovačke reke koja se uliva u Crni Timok groženi su životi meštana, kako okolnih sela tako i većih gradova koji se nalaze nizvodno. Reka je za ovo selo život, kojom su zalivali bašte i pojili stoku.

– Mi zavisimo od reke. Od nje živimo, s njom zalivamo i nikakva je. Milislim da nema više života u njoj. Trenutno se ne ispuštaju vode u nju, intezivno kao do sada, skriva se ali na oko ne možeš da znaš šta je unutra. Jedini dokaz je da nema flore i faune u reci – rekao je aktivista ovog udruženja za NovaS, Dejan Jenić.

Članovi udruženja Čukaru peki smatraju da ih je država ostavila bez ikakve zaštite i pomoći pa su rešili da je potraže od rumunskih evroparlamentaraca.

Zaviša Žurž za NovaS kaže da očekuje da će u narednih nekoliko meseci reagovati neko iz Evropskih organa zaduženih za ekologiju.

Ako naša država neće da nas zaštiti, neko mora – kaže Zaviša i naglašava da život nema alternativu.

Selo Metovnica nije obuhvaćeno studijom o proceni uticaja rudnika na životnu sredinu, na šta su meštani uložili žalbu koja nije uvažena.

Život u Boru i okolnim selina se drastično se promenio od kada je kineski rudarski gigant, kompanija Zijin Mining Group, 2018. godine preuzela većinsko vlasništvo nad borskim basenom. Međutim, za neke meštane, ovaj ugovor je doneo katastrofalne probleme, pucanja kuća, isušivanja bunara, štete na privatnim posedima, zagađen vazduh zbog čega su i danas duboko zabrinuti za sopstvenu budućnost.

Kineski Ziđin bez dozvole radi i noću i danju, SNS pritišće aktiviste da ćute

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Da sada neko prikaže rezultat poslednjeg glasanja u ovom selu mogu da garantujem da je 90% glasalo za SNS
    Pa šta hoćete i očekujete?!

2.2K Shares
2.2K Shares
Share via
Copy link