Magazin Srbija

Zlotska reka nekada do kolena, danas jedva i do članaka, a ribe samo u ribarnici

zlotska reka
Printscreen

Ekološki problemi sa kojima, nažalost, učimo da živimo direktna su posledica našeg nemara, nezainteresovanosti, kratkoročnog razmišljanja i jednokratne koristi koja nam svakim danom sve više dolazi na naplatu.

Osim običnih ljudi koji decenijama i vekovima zagađuju reke, svoj izvor života i opstanka, seku šume, betoniraju zelene površine i na svakom koraku stvaraju divlje deponije, država aktivno učestvuje u ekocidu sopstvenih prirodnih bogatstava i resursa za budućnost, a sve zarad nekakvih brojki koji su prikazani BDP-om.

On služi da bi predsednik mogao njime da maše rukama i nogama, kroz papire u televizijskim emisijama, dok narodu prepričava kako je pre desetak godina bilo užasno, dok smo danas na pravom putu, među najuspešnijim zemljama na kontinentu.

Grad Bor i okolna naselja imaju privilegiju da uživaju u fantastičnom prirodnom okruženju, ali je za ovaj deo Srbije napravljena neka sasvim drugačija stategija.

Teška industrija, rudarstvo i nemilosrdno iscrpljivanje prirode zarad profita, i to stranih kompanija, ovom gradu „doniralo“ je zagađenje vazduha za koje se i dan danas ne zna pouzdano na kom je nivou štetnosti po ljudski organizam.

Osim vazduha, sve je veći i problem sa rekama što u budućnosti može značiti problem sa vodosnabdevanjem. Bez vode, nema ni života, toliko valjda svi razumemo logiku.

Voda na Zlotskoj reci kod Bora trebalo bi da bude barem do članaka, ali nažalost ona nije. Poražavajuću situaciju sa ovom rekom nešto je popravila kiša koja je nedavno pala, ali to ne menja utisak da ona presušuje.

Meštanin Zlota i reprezentativac Srbije u fly fishingu Dejan Pastronijević kaže da je situacija takva da je Zlotska reka u nekim delovima već presušila.

– Situacija je drastično gora nego prošle godine, što je direktan uticaj ispumpavanja reke što je počelo 6. maja, pa sve po nekim zvaničnim informacijama Ziđina do 12. jula. Stanje je katastrofalno. Nekada je reka u ovom periodu bila do kolena – rekao je za Nova S televiziju Pastronijević.

zlotska
Printscreen

On navodi da u nekim delovima reke čak i nema vode.

– Što se tiče ribolovačkog dela, godinama imamo problem sa vodostojem, a ribe samo u tragovima ima. Mi smo ranije bili jedna takmičarska voda, a sada postojamo jedna osrednja, lošija voda. Izgubio sam veru u institucije i mislim da se ne daje dovoljno pažnje rekama u Srbiji – istakao je.

MHE Krepoljin: „Nikakva vajda, a totalna šteta”

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

72 Shares
Share via
Copy link