Magazin Srbija

Uprkos zabrani nastavljena gradnja MHE na Zlotskoj reci, koja je već ostala bez vode

sumrakovac
Foto: Printskrin/ YouTube

Prekršajni sud u Zaječaru podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv kompanije “ W & W inženjering” doo Kragujevac u vlasništvu Bojana Milovanovića zbog ignorisanja zabrane radova na izgradnji MHE “Sumrakovac” na Zlotskoj reci.

Poznati graditelj i vlasnik više MHE po Srbiji je i pored zabrane da gradi na Zlotskoj reci, ignorisao je rešenje i nastavio sa radovima.

Naime, vandredinim inspekcijskim nadzorom nad gradnjom MHE “Sumrakovac” ustanovljeno je da “ W & W Inženjering” nije obustavio radove kako mu je rešenjem naloženo zbog nepostavljene gradilišne table.

Nelegalne radove izvodi, firma za vlasništvu Bojana Milovanovića, koji je zajedno sa Miodragom Mirčetićem, koji je prijatelj i bliski saradnik premijerkinog brata, vlasnik firme „W & W Energy“.

Ova firma izgradila je i MHE “Krepoljin” na Mlavi zbog koje protestuju meštani Petrovca na Mlavi.

mhe sumrakovac
Foto: Printskrin/ YouTube

Istekla građevinska dozvola

Za meštane sela iz okoline Bora problem izgradnje MHE “Sumrakovac” na Zlotskoj reci aktuelan je par godina. Oni su u više navrata protestovali protiv izgradnje MHE na ovoj reci. Početkom novembra su se ponovo okupili kako bi sprečili mašine koje su se nameračile na Zlotsku reku i u tome uspeli.

Povodom izgradnje mini hidroelektrane “Sumrakovac”, meštani Zlota i Sumrakoca, sela blizu Bora, upućivali su jasnu poruku nadležnima u opštini Boljevac i gradu Boru: mini hidroelektrane neće biti na Zlotskoj reci.

Investitor ove MHE, Branko Vučković, generalni direktor kompanije “Energo Co.2015” tvrdi da ima sve potrebne dozvole i da ne vidi kako će ga sprečiti u nameri da izgradi mini hidroelektranu.

Da li ima baš sve dozvole?

Uvidom u građevinsku dozvolu koju je pomenuti investitor dobiio 22. februrara 2018. godine utvrdili smo da građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne otpočne sa građenjem objekta u roku od dve godine od dana pravosnažnosti Rešenja kojim je izdata građevinska dozvola.

U Rešenju o građevinskoj dozvoli stoji da na zahtev investitora, nadležni organ može doneti rešenje kojim se odobrava da pravnosnažna građevinska dozvola ostaje na pravnoj snazi još dve godine ako investitor pruži dokaz da je stepen završenosti objekta preko 80%, što u slučaju MHE “Sumrakovac” nije ispunjeno.

Građevinska dozvola je istekla u martu ove godine a radovi se nastavljaju.

Meštani su u dva navrata razgovarali sa investitorom koji je nastojao da ih ubedi da izgradnja mini hidroelektrane neće ništa bitno promeniti. Meštani su bili izričiti da ne žele centralu i da iz brojnih primera iz okoline vide da one donose samo nesreću, rekao je Milivoje Janošević.

On je u Julu rekao da su nakon neuspelih razgovora, njemu i Aleksandru Kuliću, stizale preteće poruke od pomenutog investitora i da pokušaji zastrašivanja traju i danas.

Ko je investitor koji preti?

Branko Vučković iz Suotice se od 1991. godine bavi trgovinom, kako je navedeno na sajtu firme u njegovom vlasništvu „TPD STEP export-import d.o.o.“

Trgovinom svega i svačega, počevši od jestivog ulja, šećera i suhmesnatih proizvoda. Zatim se delatnost proširuje na trgovinu muške, ženske i dečije konfekcije.

Zatim 1995. godine Vučković u Subotici postavlja prvi “BIL BORD”, kako stoji na sajtu njegove firme.

Firma se dalje razvija, pa se u prodaju i proizvodnju dodaju anatomski oblikovani sunđeri za pranje posuđa – više vrsta, i danas jedinstvena sudomat dozu za pranje posuđa, navodi se dalje na sajtu. Zatim se posao širi na proizvodnju muštikli, čak i zlatnih.

“Jedan posao povlačio je mnogo kontakata i razgovora tako da smo upoznali mnogo poslovnih partnera i njihove zahteve i potrebe uspešno smo završavali neposredno ili izvozom ili uvozom. Prvi izvoz (1993. god.) nam je bio izvoz kristalnog posuđa za Libiju (Kristal – Zaječar), izvoz guma za viljuškare u Mađarsku”, stoji u opisu istrorijata firme na njenoj zvaničnoj web prezentaciji.

Na taj način, Vukovuć zahvaljući poznanstvima i trgovinom doslovnio svim i svačim, dolazi na ideju da bude i proizvođač električne energije, vlasnih MHE, zašto da ne!

MHE na reci bez vode

Inspekcijskim nadzorom i merenjem vodostaja je utvrđeno da je Zlotska reka od 2003. godine do danas često presušivala. Samo 2019. reka je ostajala bez vode u periodu od prvog avgusta do sredine novembra. Prošle godine od početka septembra do početka decembra a ove godine korito reke je u pojedinim delovima presušilo na mesec dana. Vode nije bilo od 26. jula do 26. Avgusta.

Odakle voda za MHE kad korito Zlotske reke ovako često ostaje bez vode?

Vodostaj Zlotske reke kod Bora je u Julu za nepuna tri dana opao za čak 2 metra. Nizvodno od sela Sumrakovac, korito reke je bilo potpuno suvo. Po golom kamenju mogla je da se vidi pomrla riba, među kojom su i zaštićene vrste: potočna pastrmka, potična mrena, prugasta uklija.

pomor ribe
Foto: Borani se pitaju

Nekada čista planinska reka danas je žrtva investitora, što domaćih što stranih.

Pored MHE na Zlotskoj reci se vrši i prekomerno ispumpavanje vode za potrebe kineske kompanije Ziđin u Boru.

Dokle, pitamo se?

Borba za Zlotsku reku: Bor na ivici kataklizme  ostaje bez vode, čistog vazduha i zemlje

215 Shares
215 Shares
Share via
Copy link