Lifestyle Novi Sad

Da li se Novosađani zdravo hrane i zašto ne?

Hrana

Da li ste se nekada zapitali koliko je hrana koja se nudi na policama marketa zdrava? Šta unosimo u svoj organizam? I da li ono što stoji pod oznakom zdravo zaista to i jeste?

Čini se kao da nabavka zdravih, nutritivno bogatih namirnica nije nimalo laka. U moru namirnica koje su nude treba znati odabrati pravu.

Put od njive do potrošača je dugačak. Stara narodna uzrečica „Zdravlje na usta ulazi“ je dovedena u pitanje, tako da se danas slobodno može reći da je hrana najveći otrov.

Zdravlje na usta ulazi! Ili ipak ne?

Većina voća i povrća koje kupujemo na pijacama i prodavnicama su puni pesticida i hemikalija. Bere se „zeleno“ pre sazrevanja da se ne pokvari u transportu, samim tim nema u sebi potreban broj minerala i vitamina.

Dosta često se zamrzava da bi dočekalo bolju cenu na tržištu, pa se dodatno time gube korisni sastojci. Upotreba pesticida i ostalih sredstava u našoj poljoprivrednoj proizvodnji je vrlo često bez ikakve kontrole.

Još gora je situacija kod mlečnih i mesnih proizvoda. U proizvodnji i obradi mesa koriste se i radijacija, hormoni, zaleđivanje, voda, aditivi.

Današnja hrana je puna praznih kalorija bez vitamina i minerala.

Zdrava hrana u Novom Sadu

Pokušali smo da proverimo gde se u Novom Sadu mogu naći zdrave namirnice ili bolje da kažemo zdravije varijante određenih namirnica.

U sklopu svih većih marketa ima, možemo slobodno reći jedno malo odeljenje zdrave hrane na čijim policama se nude proizvodi koji su svrstani u kategoriju zdravih.

Razne kaše, ulja, namazi, zdravije varijante testenina, hleba i sl.

Takođe, nema dela grada u kome se ne nalaze radnje tzv.zdrave hrana u kojima možete kupiti najčešće hranu na meru, razne grickalice, čak i veganske, razne vrste zdravijih ulja, čajeva, semenki, orašastih plodova itd.

Zdrava hrana

Mesto gde još možete naći dosta namirnica iz kategorije “zdrava hrana” su DM drogerije kojih ima na više lokacija u našem gradu.

Zaposleni u ovim radnjama kažu da Novosađani dosta kupuju i koriste njihove proizvode i namirnice iz tog asortimana.

Ovde možete kupiti razne semenke, žitarice, ulja, zdravije čokoladice i žitne barove, zdravije vrste testenina, namaza i još dosta toga.

DM

Privredno društvo „Lučar“ koje ima dugu poslovnu tradiciju u u svojoj bogatoj ponudi ima žitarice i proizvode od žitarica (galete, musli, testenine), zrnaste proizvode (semenke, mahunarke), orašasto, sušeno i kandirano voće, soju i proizvode od soje, zdrave namaze, hladno ceđena ulja, zdrave tople napitke, matične sokove, prirodne voćne sirupe, proizvode u prahu (začini, zaslađivači, proteinski napici u prahu i dodaci jelima), med, džem i poslastice, lekovite dodatke ishrani (sirupi, kapi, ulja, tablete na bazi bilja).

Njihove proizvode možete naći na policama većine marketa i prodavnica zdrave hrane.

Kupovina voća i povrća na pijaci i marketima ume da bude prava „lutrija“, kažu kupci. Nije retkost da jagode, trešnje i paradajz budu bez ukusa, ali i da su brojni pesticidi korišćeni u proizvodnji.

Nepisano pravilo jeste da je voće i povrće koje lepo izgleda najviše prskano, dok ono koje ima crnih delova nije, ali to nije uvek tačno.

Voće

Prema rečima prodavaca, sve što se koristi kod voća i povrća je svake godine isto, ništa se nije promenilo decenijama unazad i „nikada niko nije imao problema“.

– Prodajem na pijaci 20 godina i za to vreme, malo šta se promenilo. Svi prodavci koriste manje-više nešto za prskanje, samo šta se mora i šta je neophodno da voće i povrće uspe. Sve bi istrulilo da se nečim ne prska – kaže jedna od prodavačica.

Oni iskusni Novosađani imaju svoje tezge koje redovno posećuju i prodavce kojima veruju.

Kada su meso i mesni proizvodi u pitanju, ukoliko nemate sreću da imate nekoga na selu ostaju vam mesare.

Ovo su neka od mesta ge možemo kupiti zdrave namirnice ili bolje reći zdravije, ali generalno stiče se utisak da hraniti se zdravo nije nimalo lak zadatak, da je teško odbrati pravi proizvod i biti siguran u njegov sastav. Pre svega treba da naučimo kako to da radimo, kako da od mase upakovanih prehrambenih proizvoda koji nam se nude na policama izaberemo pravi.

Kako da tumačimo deklaracije na prizvodima kako ne bismo unosili kilograme aditiva u svoj organizam.

Deklaracija moja najbolja prijateljica

Priručnik koji vam može pomoći u tome je „Deklaracija moja najbolja prijateljica“, Tatjane Tasić Jovanović.

Može vam služiti kao vodič u kupovini i pomoći u odabiru zdravijih prehambenih proizvoda.

Tu možete naći šta sve deklaracija određenog proizvoda po zakonskoj regulativi mora da sadrži, kojim trikovima proizvođači pribegavju pri prikrivanju određenih podataka, kako prepoznati transmasti u sastavu, koliko soli je mnogo/malo u sastavu, koja ulja koristiti, kako se šećer prikriva u proizvodima, koje veštačke zaslađivače uvek treba izbegavati, šta znači organski proizvod i još mnogo toga.

Na kraju je i lista aditiva podeljenih na bezbedne, za povremenu konzumaciju i nebezbedne.

Tatjana ima i svoj blog i instagram nalog  na kome možete naći mnoštvo korisnih saveta o zdravoj i bezbednoj ishrani, ali i ikozmetici, kao i gde određene proizvode možete naći.

Putem instagram naloga na kome je prati preko 60 hiljada ljudi pokušava da pomognem svima koji žele da postanu osvešćeni potrošači.

Temelj zdrave ishrane treba da zameni procesuiranu hranu prirodnom hranom koliko god je to moguće. Jesti hranu koja je što bliže onakvoj kakvu ju je priroda namenila, može da napravi ogromnu razliku u načinu na koji mislite, izgledate i osećate se.

Za imunitet je najvažnija zdrava ishrana

OGLAS

14 Shares
Share via
Copy link