Magazin

Zanimljivi novogodišnji običaji iz raznih krajeva sveta

Proslava Nove Godine je univerzalna tradicija, organizuje se u čitavom svetu, ali u raziličitim zemljama se Nova godina dočekuje sa različitim običajima. Svako verovatno zna našu tradiciju i naše novogodišnje običaje, a da li znate kako taj praznik izgleda u drugim delovima sveta? Dok su u mnogim zemljama glavna atrakcija raskošni vatrometi, u nekim postoje običaji, sujeverja i verovanja vezana za novogodišnju noć.

#1 Španija – 12 zrna grožđa za sreću

Španska proslava novogodišnje noći obično počinje sa tradicionalnom porodičnom večerom, a karakteristična je  tradicija odbrojavanja do ponoći. Samo jedan trenutak pre nego što sat otkuca ponoć, španski običaj nalaže da bi trebalo pojesti 12 zrna grožđa ili više, zavisno od toga koliko možete da odjednom strpate u usta i to što je brže moguće. Ako vam uspe, u narednoj godini očekuju vas sreća i prosperitet.

#2 Turska – U Novu godinu uz TV i igre na sreću

Kao i u drugim zemljama, novogodišnje veče u Turskoj počinje velikom i tradicionalnom porodičnom večerom. Iako su običaji različiti u različitim krajevima Turske, interesantno je da svi Turci za Novu godinu vole  da igraju igre na sreću, pošto državni TV kanali objavljuju pobedničke brojeve upravo dok sat otkucava ponoć.

#3 Rusija – Predsednikov govor i želje na parčetu papira

foto: kremlin.ru
foto: wikipedia/kremlin.ru

U novogodišnjoj noći nešto pre nego što sat otkuca ponoć, mnogi Rusi uključe TV da bi gledali uživo prenos govora njihovog predsednika ili gledaju popularne novogodišnje programe. Takođe, zanimljivo je i običaj zapisivanja novogodišnjih želja. Rusi najpre zapišu svoje želje na parčetu papira, a zatim spale papir i stavljaju prah u čašu za šampanjac. Taj šampanjac čuvaju za novogodišnju zdravicu. Više informacija o proslavi Nove godine u Rusiji pogledajte na ovom sajtu.

#4 Estonija – 7 obroka na dan dočeka

Estonci se pridržavaju običaja da jedu sedam puta na dan proslave Nove Godine, da bi obezbedili bogatu porodičnu trpezu u godini koja dolazi. Kada muškarac jede sedam puta, veruje se da će imati snagu sedam muškaraca. U svim većim gradovima Estonije, naročito u srcu glavnog grada Talina, organizuju se proslave na kojima Estonci uglavnom uživaju u konzumiranju omiljene hrane i pića.

#5 Škotska – Povorka sa baljkama

U toku Hogmanay svečanosti koja se tradicionalno održava nekoliko dana pred doček Nove godine, širom Škotske se praktikuje običaj koga Škoti nazivaju „first-footing“. Ovaj običaj nalaže da prva osoba koja vam dođe u goste i pređe vaš kućni prag u Novoj godini treba obavezno da nosi poklon za sreću. Najčešći poklon je boca viskija. Tokom novogodišnjeg Hogmanay festivala organizuju se razne svečane ceremonije, a glavni događaj je paradiranje građana sa bakljama u ruci. Ljudi u povorci šetaju ulicama dok se ogromne vatrene kugle ljuljaju iznad njihovih glava. Škoti veruju da ove baklje simbolišu sunce, pa ih koriste kako bi odmah na početku njihova (sunčeva) svetlost pročistila predstojeću godinu. Posle šetnje sa bakljama sledi vatormet.

#6 Finska – Topljenje kalaja

Finci imaju dugu tradiciju predviđanja Nove godine na veoma interesantan način. Ritual podrazumeva bacanje topljenog kalaja u posudu sa vodom, a zatim se tumače oblici koje metal dobija nakon što u hladnoj vodi dobije čvrstu strukturu. Oblik srca ili prstena znači venčanje u Novoj godini; brod predviđa putovanje; oblik svinje označava obilje hrane itd.

#7 Centralna i Južna Amerika – šareni donji veš za sreću

U Brazilu, Ekvadoru, Boliviji i Venecueli, smatra se da sreću donosi nošenje posebnog donjeg veša u novogodišnjoj noći; u gradovima kao što su Sao Paolo i La Paz, u izlozima prodavnica nekoliko dana pre Nove godine počinje da se izlaže donji veš veselih boja. Najpopularnije boje donjeg veša su crvena i žuta; za crvenu se veruje da u narednoj godini donosi ljubav, dok se za žutu smatra da donosi novac.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku