Svet

Mala himalajska država zabranom upotrebe pesticida pretvorena u raj na zemlji

drzava sikim

Pre 19 godina, mali region Indije započeo je radikalan eksperiment: lokalni lideri su odlučili da zabrane upotrebu pesticida na svakoj farmi u državi, što je potez bez presedana u Indiji – možda i širom sveta.

Promena je bila izuzetno značajna za Indiju, čija se poljoprivreda razvila uvođenjem đubriva i pesticida koji su ubrzano podstakli proizvodnju hrane širom zemlje, suzbijajući glad i smanjujući zavisnost zemlje od uvoza.

Ali sa nepromišljenom upotrebom pesticida došlo je do povećanja stope raka na industrijskim farmama. Reke su postale zagađene, a tlo je postalo neplodno. Toksične supstance počele su da zaraavaju ribu, povrće i pirinač. Država Sikim navodi da su to bili razlozi koji su je naveli da se okrene isključivo organskom proizvodu.

Vlada ove male himalajske države saopštila je 2003. da postepeno zabranjuje upotrebu hemikalija u usevima. Prve 2-3 godine žetva je dramatično opala i mnogi farmeri su bili razočarani. Međutim, nakon 2-3 godine organske poljoprivrede, nivoi proizvodnje su se vratili na prethodni nivo.

Zakon je ovde strog, jer je to bio jedini način da se u početku uspe u planu. Кazna za svakog ko koristi hemikalije na terenu je do 1.400 dolara ili do 3 meseca zatvora. Ali ovo nije jedina mera. Poljoprivrednici su dobijali obeštećenje u prvim godinama kada je njihova proizvodnja opala. Pored toga, pojavili su se različiti edukativni programi koji su informisali o dobrobitima i organskom načinu uzgoja.

Organski proizvodi postaju sve popularniji u Indiji. Vladini zvaničnici otvorili su dva tržišta na kojima farmeri mogu da prodaju svoje proizvode direktno potrošačima i dodali su 20 transportnih vozila kako bi im pomogli da lakše transportuju svoju robu na druga tržišta.

Mesto je pretvoreno u raj. Zemljište je zdravo, hrana kvalitetna, voda i vazduh ne sadrže hemikalije, a biodiverzitet područja je zaštićen.

2016. godine država Sikim je proglašena jedinom 100% državom na svetu

Izvor: Facebook/Niste znali

Najotrovnije voće i povrće na pijacama tretira se pesticidima više od 10 puta

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

972 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap