Vesti Vojvodina

Zaštićeni orao belorepan otrovan strogo zabranjenim pesticidom kod Bačke Topole

orao let
Foto: Ilustracija/Printscreen

Aktivisti Ekološkog društva “Arkus” iz Bačke Topole su na njivama između Karađođeva i Malog Beograda pronašli uginulog orla belorepana i četiri mamca – parčadi ribe prekrivene ružičastom materijom.

Pretpostavlja se da se orao otrovao “furadanom”, poljoprivrednim pesticidom čija je upotreba zabranjena, prenosi portal Magločistač.

U “Arkusu” pretpostvljaju da je mamac bio namenjen lisicama ili šakalima, kao pre tri godine, kada je na istom području od trovanja uginulo 18 životinja.

– Mi smo u nedelju odmah podneli krivičnu prijavu protiv počinioca, a obavešteno je i Tužilaštvo – rekao je predsednik “Arkusa” Akoš Harkai.

On je rekao da ružičasta boja ukazuje da je ponovo trovanje furadanom, ali će analize utvrditi uzrok uginuća ptice koja je odneta u Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu.

Reč je o istoj lokaciji kao i 2019. i 2020. godine kada je bilo masovnog trovanja, naveo je Harkai.

Na to mesto su s aktivistima “Arkusa” otišli predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala, kao i ekološka i veterinarska inspekcija.

– Procenjujemo da su mamci postavljeni pre oko mesec i po i strahujemo da ih ima još, ali je to veoma teško utvrditi. Dodatni problem je što ‘furadan’ dugo deluje, i nadamo se da neće nastradati još neka životinja – rekao je Harkai.

Ove godine je na području Bačke Topole prvi put uočen jedan gnezdeći par orlova belorepana koji je, na osnovu podataka “Arkusa”, imao dva mladunca. Pretpostavlja se da je uginula ptica jedna od ta dva ovogodišnja mladunca, te da su Bačkoj Topoli sada preostala još tri orla belorepana.

S obzirom na to da je to strogo zaštićena vrsta ptica u Srbiji, predviđena je kazna za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja od 1.200 do milion dinara, a sud može izreći i kaznu zatvora do tri godine.

Izvor: Magločistač

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link