Novi Sad

Može li Novi Sad da postane grad sa najlepšim božićnim marketom?

Polako nam se približavaju božićni i novogodišnji praznici, a gradovi širom sveta navlače svoje praznično izdanje. Ukrasi, lampioni, sneg, jelke, pokloni. Sve to čini deo praznične magije.

Kada se radi o najboljim decembarskim destinacijama, većina ljudi pomisli na to kako izgledaju glavni trgovi gradova gde su pripreme za praznike odavno počele.

U nekim gradovima su pred Novu godinu i Božić samo postavi ulična rasveta, nekoliko drvenih kolibica, poneki ukras na trgovima i često kičasta jelka.

Ipak, postoje i oni gradovi koji toliko pažnje posvećuju božićnim marketima da turisti čekaju sam kraj godine da bi doživeli prazničnu čaroliju u određenim gradovima, piše B92.

Na sajtu European best destinacions u toku je glasanje za najbolji božićni market u Evropi, a Novi Sad se našao kao jedan od kandidata, među kojima su i pobednici prethodnih godina poput Zagreba, Strazbura, Talina…

Winterfest je prvi i najstariji Božićni market u Srbiji, a ovo zanimljivo dešavanje je privuklo pažnju turista i medeija Evrope.

View this post on Instagram

Dragi naši, donosimo lepe vesti. <3 . . . Internet portal “European Destinations”, koji radi u saradnji sa Evropskom komisijom, svrstao je “Novosadski Winterfest” među najbolje božićne markete na Starom kontinentu, i to nakon tri godine! . . . “Winterfest’ u Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji i prestonici pokrajine Vojvodine prvi je i najstariji božićni market u ovoj zemlji. Od 2016. godine “Winterfest” privlači veliki broj posetilaca iz drugih delova Srbije, kao i zemalja regiona. . . . Raspevana jelka postala je simbol i najveća atrakcija festivala, što su potvrdili i iz organizacije, podsetivši da horovi pevaju na 10 različitih jezika (srpski, mađarski, slovački, rusinski, hrvatski, ladino, jidiš, engleski, nemački i ruski). . . . Glasanje za titulu “Najboljeg evropskog božićnog marketa” počelo je u ponoć, a za svoj omiljeni božićni market iz Novog Sada možete glasati klikom na link ispod. . . . Hvala vam na poverenju! <3 . . . #NovosadskiWinterFest2019 #europeanbestdestinations

A post shared by Novosadski Winter Fest (@novosadskiwinterfest) on

Od 2016. godine, Novi Sad je u periodu u kojem traje festival ugostio mnogobrojne turiste. Najupečatljivije na glavnom trgu Novag Sada je Singing Chistmas Tree, a ovo „drvo koje peva“ zapravo čine deca iz škola širom Vojvodine koja dolaze na trg i pevaju božićne i novogodišnje pesme.

Ono što turiste oduševljava jeste brojnost različitih naroda na jednom mestu i to što se pesme pevaju na 10 različitih jezika (srpski, mađarski, slovački, rusinski, hrvatski, ladinski, jidiš, nemački, ruski i engleski).

Na Trgu slobode nalazi se oko 50 drvenih kućica u koijma se mogu pronaći razne praznične poslastice, pokloni, zanimljivosti za decu, ali i dobro kuvano vino za odrasle.

Za najmlađe postoji igraonica u slami koja treba da približi deci ambijent Hristovog rođenja. Za decu su postavljeni i kuroseli, a uživaju, kao i odrasli, u vožnji fijakerom kroz grad.

Na trgu je postavljena i Božićna osmatračnica, sa koje je predivan pogled na blještavi market, a postavljeno je i nekoliko mesta za fotografisanje koja će pomoći da se Novi Sad promoviše kao evropska destinacija vredna obilaska. Novi Sad je poznat i po dobroj muzičkoj ponudi, pa je i na Winterfestu organizovan i bogat muzički program.

Da Novi Sad postaje sve razvijeniji utiče i toda je ove godine bio Evropska prestonica mladih, a da 2021. godine treba da se prikažu u punom sjaju, jer je to godina u kojoj će biti Evropska prestonica kulture.

5 razloga da posetite Novi Sad tokom praznika

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

462 Shares
462 Shares
Share via
Copy link