Dogadjaji

Decembar – mesec kulture i slavlja u Novom Sadu

Kraj godine služi za svođenje računa, precrtavanje postignutih ciljeva i smišljanje novih, a naš grad obećava ludu zabavu i pregršt zanimljivih događaja i manifestacija. Zato smo pisali posebno o 5 razloga da posetite Novi Sad tokom praznika. Od zabava za najmlađe, preko gastronomskih manifestacija do najvećih žurki, decembar je mesec kulture i slavlja. Donosimo vam 10 događaja koje ne smete propustiti poslednjeg meseca 2019. godine.

NS Winter Fest

Kad: 21.11-30.12.

Gde: Trg slobode

NS Winter Fest je zimski festival koji se održava na glavnom gradskom trgu. Svojim raznovrsnim programima upotpunjuje prazničnu atmosferu u kojoj uživaju podjednako i Novosađani i njihovi gosti. U desetak kućica izloženi su piće, hrana, suveniri, novogodišnji ukrasi, Winter Fest šolje iz kojih se konzumiraju topli napici. Posetioci imaju priliku da se provozaju centrom grada u “novogodišnjem fijakeru”.

Svake večeri u 18 sati počinje muzički program nastupom dece iz novosadskih osnovnih škola u „Raspevanoj jelci“ – instalaciji u obliku novogodišnje jelke.

Zatim, sledi koncert nekog od novosadskih orkestara i bendova – od klasične do pop i rok muzike, između 19 i 20 časova.

Kraj večernjeg programa pripada novosadskim DJ-evima koji muziku puštaju do 22 časa. U ograđenom delu građani mogu da kupe jelke sa busenom ili da ostave prilog u dobrotvorne svrhe kupovinom novogodišnjih ukrasa.

Decembarski Zmajdani

Kada: 2–6.12.

Gde: Pozorište mladih, Gradska kuća

Zmajdani su multimedijalni programi za decu i mlade, a centralni deo programa čini 25. Festival monodrame za decu.

Naredni dani predviđeni su za književne susrete, promocije novih knjiga za decu, multimedijalne radionice i Svečanu akademiju 6. decembra na dan rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

Gepostet von Zmajeve Decje Igre am Samstag, 30. November 2019

Na ovoj svečanosti uručuju se nagrade: “Rade Obrenović”, autoru najboljeg romana za decu i mlade u protekloj produkcijskoj godini i “Sigridrug”, najuspešnijim ostvarenjima na Festivalu monodrame za decu.

U čast nagrađenih i publike, mladi talenti iz čitave zemlje okupljeni u ansambl ArtLink, priređuju koncert klasične muzike.

Ledena šuma

Kad: 6.12-19.1.

Gde: Dunavski park

Ledena šuma je klizalište sa pratećim sadržajima koje je u Dunavskom parku instalirano u periodu novogodišnjih i božićnih praznika. Sačinjeno je od centralnog natkrivenog klizališta, staze za klizanje oko jezera u parku, kućica sa zimskim delikatesima i poklonima, i restorana.

ledena-suma-snimak

Vikendom i praznicima se održavaju žurke na kojima nastupaju muzički bendovi i DJ-evi. Kliže se u smenama u trajanju od po sat i po vremena, a za najmlađe je organizovana besplatna škola klizanja radnim danima u prvoj smeni. U ovom najsavremenijem klizalištu u regionu klizanje je moguće i na +15˚C.

Festival studentskog pozorišta

Kad: 6-8.12.

Gde: Akademija umetnosti, Srpsko narodno pozorište

Zamišljen je kao manifestacija regionalnog takmičarskog karaktera, a tokom tri dana festivala novosadska publika ima priliku da pogleda studentske predstave dramskih fakulteta i akademija iz regiona Zapadnog Balkana.

Na ovogodišnjem festivalu, četvrtom po redu, pod sloganom „Oči u oči sa svetom“ biće izvedeno 6 studentskih predstava sa 5 dramskih akademija.

Učesnici festivala su: Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba, Univerzitet za pozorišnu i filmsku umetnost iz Budimpešte, Akademija umetnosti iz Banske Bistrice, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda i Akademija umetnosti u Novom Sadu kao domaćin sa dve predstave.

Pogledajte repertoar novosadskih pozorišta za decembar.

Recikažni maraton

Kada: 8.12.

Gde: Sunčani kej, Novi Sad, start i cilj trke, na keju preko puta Doma vojske Srbije

Poslednji maraton u godini, maraton za recikliranje energije i snage za narednu sezonu, maraton na kome organizatori trke, Atletsko rekreativni klub “Fruška gora” i Orijentaciono atletski klub “Novi Sad”, recikliraju zaostavštine sa predhodnih trka koje su organizovali.

Maraton je namenjen svim trkačima kojima rezultat nije prioritet. Ovaj maraton je zajednički trening, druženje, a ujedno i rođendanski maraton kluba, obzirom da u decembru ARK “Fruška gora” slavi 9 godina postojanja.

Veliki OPENS poklon koncert

Kada: 14.12.

Gde: Spens

Evropska koncertna atrakcija i globalno najuspešniji bend sa Balkana, Dubioza kolektiv, predvodiće program OPENS žurke koja će biti održana 14. decembra u velikoj dvorani SPENS-a, čime će uz ogroman naboj pozitivne energije biti proslavljena godina mladih u Novom Sadu!

Novi Sad je u 2019. godinu ušao sa 365 dana za nove prilike i mogućnosti za energiju mladih, kreativnost i inovacije koje se pre svega vide kroz kulturni, politički, ekonomski, društveni život Novog Sada i brojne omladinske programe.

Novi zajednički singl starih majstora je tu!Dubioza kolektiv i Manu Chao je kombinacija koja ne može da omane….

Gepostet von OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad am Freitag, 8. November 2019

Zahvaljujući tituli Omladinske prestonice Evrope, veliki broj organizacija posvećenih mladim ljudima je realizovao značajan broj projekata, uz podršku volontera i, na prvom mestu, Novosađana svih uzrasta, bez čije dobre energije ni jedan događaj ne bi imao smisla.

Proslava će, kao i sve aktivnosti OPENS-a, biti besplatna za sve Novosađane, uz obaveznu prethodnu registraciju.

Novosadski noćni bazar

Kad: 20.12.

Gde: Novosadski sajam

Novosadski noćni bazar okuplja male proizvođače, umetnike i kreativce i nudi posetiocima priliku da se u večernjim časovima opuste i ugode sebi, kupujući neki ručno rađen proizvod i uživajući u gastronomskim specijalitetima.

Novosadska štrudlijada

strudla

Kad: 26.12.

Gde: Gimnazijska ulica

Novosadska štrudlijada okuplja proizvođače i ostale zainteresovane koji žele da pokažu svoje kulinarsko umeće u pravljenju vojvođanskih tradicionalnih štrudli u srcu Novog Sada.

Izlagači dobijaju mogućnost da na jedan drugačiji način prikažu svoje proizvode koje su sa puno ljubavi i truda pripremili dok posetioci štrudlijade imaju priliku da osete izvorni gastronomski doživljaj, zasnovan isključivo na svežim i kvalitetnim namirnicama.

Celu manifestaciju prati prigodan kulturno umetnički program, a organizuje se i takmičenje za najbrže jedenje štrudli.

Raspustilište

Kad: 24.12-14.1.

Gde: Radnička 20

Manifestacija kulture i obrazovanja dece “Raspustilište” je svojevrstan događaj u kojem su deca istovremeno proizvođači i korisnici kulture. Raspustilište koristi model “Pokaži mi kako, pa ću znati” i primenjuje najmodernije svetske metode u obrazovanju dece od 4 do 14 godina.

Posebnost Raspustilišta ogleda se u jedinstvenosti mesta, vremena i radnje, čime se svakom detetu pruža mogućnost lične odluke o učešću na, istovremeno ponuđenim muzičkim, filmskim, dramskim, sportskim, likovnim programima, kao i programima iz ekologije i psihologije, promovišući zdrave stilove života.

Kroz ponuđene kreativne radionice deca stiču nove veštine i znanja.

U toku dve nedelje trajanja manifestacije, deca na jednom mestu imaju na raspolaganju preko 100 kreativnih radionica, kao i preko 30 sati “živog” programa (pozorišne predstave, susrete sa književnicima, muzičarima, glumcima, naučnicima). C

ilj programa manifestacije je da, kroz zabavu i igru, obezbedi razvijanje spretnosti, kreativnih i kognitivnih sposobnosti, podigne nivo emocionalne inteligencije i razvije toleranciju.

Božićno-novogodišnji koncert

Kada: 15.12.-15.01.

Gde: Sinagoga, SNP, Gradska kuća

Ciklus “Božićno-novogodišnji koncerti” čine programi kojima se obeležavaju praznici od Božića po gregorijanskom kalendaru, zatim Nove godine (“Novogodišnji gala program”), potom i Božića i Nove godine po julijanskom kalendaru.

Uskoro u našem gradu “Božićno-novogodišnji koncerti” u organizaciji Muzičke omladine Novog SadaVeliko interesovanje…

Gepostet von Muzicka Omladina Novog Sada am Sonntag, 1. Dezember 2019

Kao poseban vid svoje aktivnosti MONS organizuje ovakve programe još od 1999. godine nastojeći da, pre svega, ulepša svojim sugrađanima praznični period od druge polovine decembra do druge polovine januara, ali i da obogati umetničku ponudu Grada.

POVEZANO: Zašto posetiti Novi Sad

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
121 Shares
121 Shares
Share via
Copy link