Magazin Novi Sad

Fondacija Novi Sad 2021: Vi radite za 0 dinara, a pare od projekata idu nama

Novi Sad 2021. zvanično postaje Evropska prestonica kulture. Laskava titula trebalo bi da obogati kulturnu ponudu Novog Sada, ali i da ga bolje pozicionira na kulturnoj mapi Evropi. Međutim, od samog početka realizaciju tog „kapitalnog“ projekta iza kojeg stoji Fondacija „Novi Sad 2021“, prate i razne afere.

Tako je VOICE u martu prošle godine pisao o tome kako je Fondacija za kamper star 22 godine izdvojila blizu 40.000 evra. Ideja je bila da kamper, odnosno kuća na točkovima marke „Fiat“, kruži Novim Sadom i okolnim naseljenim mestima  u okviru  „Karavana kulture“, koji je deo programa Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN)  je istog meseca objavila tekst pod naslovom Novi Sad 2021: Privatna prestonica kulture, u kojem se navodi da su firme povezane sa čelnicima Fondacije dobile posao promocije i marketinga vredan 250.000 evra, dok evropski eksperti kritikuju umetničku dimenziju projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Na taj tekst reagovala je i Fondacija zvaničnim saopštenjem u kojem je demantovala pisanja novinara BIRN-a.

Gnev javnosti izazvalo je i rušenje popularne Kineske četvrti na čijem mestu bi prema planu Fondacije trebalo da bude izgrađen Youth Creative Polis.

VOICE takođe u jednom od svojih tekstova piše o tome da se iz finansijskog plana projekta koji se nalazi u gradskoj „Odluci o finansiranju projekta ‘Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulutre'“ iz decembra 2016. godine vidi da će iz različitih budžetskih izvora i od različitih nivoa vlasti, kao i od privatnih donatora, za operativne troškove projekta i kapitalne projekte od 2017. do 2021. godine biti izdvojeno više od 60,5 miliona evra.

Uprkos pozamašnoj cifri kojom raspolaže i činjenici da praktično sve kulturne događaje u gradu drži pod svojim patronatom, u Fondaciji očigledno nemaju problem da od umetnika traže da za njih rade potpuno besplatno.

Profesorka Ira Prodanov objavila je na svom Fejsbuk profilu status u kojem je prepričala razgovor sa jednim od predstavnika Fondacije koji joj je ponudio da ona i njen tim ipak urade projekat koji nije prošao na konkursu Grada, za koji neće biti plaćeni, dok će ih Fondacija u znak zahvalnosti „promovisati“.

Ona je tu ponudu ljubazno odbila, a njen status izazvao je brojne negativne reakcije na odnos prema lokalnim umetnicima od strane organizacije koja je u najvećoj meri zadužena za kreiranje kulturne politike Novog Sada.

Šajke nisu ovako izgledale, ali to je umetnička sloboda

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

539 Shares
539 Shares
Share via
Copy link