Magazin Novi Sad

Fondacija Novi Sad 2021: Vi radite za 0 dinara, a pare od projekata idu nama

Novi Sad 2021. zvanično postaje Evropska prestonica kulture. Laskava titula trebalo bi da obogati kulturnu ponudu Novog Sada, ali i da ga bolje pozicionira na kulturnoj mapi Evropi. Međutim, od samog početka realizaciju tog „kapitalnog“ projekta iza kojeg stoji Fondacija „Novi Sad 2021“, prate i razne afere.

Tako je VOICE u martu prošle godine pisao o tome kako je Fondacija za kamper star 22 godine izdvojila blizu 40.000 evra. Ideja je bila da kamper, odnosno kuća na točkovima marke „Fiat“, kruži Novim Sadom i okolnim naseljenim mestima  u okviru  „Karavana kulture“, koji je deo programa Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN)  je istog meseca objavila tekst pod naslovom Novi Sad 2021: Privatna prestonica kulture, u kojem se navodi da su firme povezane sa čelnicima Fondacije dobile posao promocije i marketinga vredan 250.000 evra, dok evropski eksperti kritikuju umetničku dimenziju projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Na taj tekst reagovala je i Fondacija zvaničnim saopštenjem u kojem je demantovala pisanja novinara BIRN-a.

Gnev javnosti izazvalo je i rušenje popularne Kineske četvrti na čijem mestu bi prema planu Fondacije trebalo da bude izgrađen Youth Creative Polis.

VOICE takođe u jednom od svojih tekstova piše o tome da se iz finansijskog plana projekta koji se nalazi u gradskoj „Odluci o finansiranju projekta ‘Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulutre'“ iz decembra 2016. godine vidi da će iz različitih budžetskih izvora i od različitih nivoa vlasti, kao i od privatnih donatora, za operativne troškove projekta i kapitalne projekte od 2017. do 2021. godine biti izdvojeno više od 60,5 miliona evra.

Uprkos pozamašnoj cifri kojom raspolaže i činjenici da praktično sve kulturne događaje u gradu drži pod svojim patronatom, u Fondaciji očigledno nemaju problem da od umetnika traže da za njih rade potpuno besplatno.

Profesorka Ira Prodanov objavila je na svom Fejsbuk profilu status u kojem je prepričala razgovor sa jednim od predstavnika Fondacije koji joj je ponudio da ona i njen tim ipak urade projekat koji nije prošao na konkursu Grada, za koji neće biti plaćeni, dok će ih Fondacija u znak zahvalnosti „promovisati“.

Ona je tu ponudu ljubazno odbila, a njen status izazvao je brojne negativne reakcije na odnos prema lokalnim umetnicima od strane organizacije koja je u najvećoj meri zadužena za kreiranje kulturne politike Novog Sada.

Šajke nisu ovako izgledale, ali to je umetnička sloboda

539 Shares
539 Shares
Share via
Copy link