Magazin Novi Sad

5 razloga da posetite Novi Sad tokom praznika

Novi Sad će ove zime svakako biti destinacija za koju treba da izdvojite barem jedan slobodan dan tokom praznika. Ostao je po još koji zadatak da se privede kraju, kako bi ovaj grad postao mesto iz bajke za novogodišnje i božićne dane.

Ledena šuma, klizalište usred parka, raspevana jelka koju popunjavaju dečiji horovi kao i fijakeri kojima možete da se provozate po centru Srpske Atine. Predstavljamo vam pet razloga zbog kojih ove zime treba da se zaputite u Novi Sad.

Winter Fest – kuvano vino, raspevana jelka i koncerti

Novosadski Winter Fest svečano je otvoren 28 novembra i trajaće do 29 decembra, s tim što će možda biti i produžen. Ovogodišnji Winter Fest doneo je Novom Sadu duh evropskih gradova gde se godinama unazad tokom praznika organizuju božićne tezge, sa motivima praznične trpeze. U Novom Sadu ove tezge popunjene su delikatesima karakterističnim za naše područje, ali i perecama i još nekim gastronomskim specijalitetima koje će pripremati predstavnici ambasada različitih zemalja. Ipak, glavna „zvezda“ prazničnog marketa je svakakao kuvano vino, koje se može dobiti u posebno osmišljenim šoljama kao i topla čokolada i čaj.

Glavna čar ovog festivala dešava se kad sunce zađe i uključi se prelepa novogodišnja rasveta, kojom se Novi Sad kinđuri nekoliko godina unazad. Tada možete stati ispred nesvakidašnje božićne jelke iz koje vire šarene glavice članova raznih dečijih horova i čuti neke od naših najlepših božićnih i novogodišnjih pesama. Preko puta jelke, postavljena je i bina na kojoj nastupaju di džejevi ili bendovi različitih žanrova.

Oni koji prošetaju do centra Novog Sada moći će i da pogledaju izložbu fotografija nekih novosadskih fotografa. U svakom slučaju, koji god datum da odaberete, veče u Novam Sadu će vam biti sigurno veselo i to potpuno besplatno. Ovde će ljudi moći da kupe jelke sa busenom.

Fijaker stari ulicama luta…

Jedna od najvećih prednosti novosadskog Winter Festa je što je vratio fijakere na ulice Novog Sada. Svi koji žele mogu da se provozaju jednim od tri fijakera koja su na raspolaganju svako veče svima koji žele da iskuse ovaj doživljaj. „Stanica“ fijakera je odmah kod katedrale, a konji će vas provozati samim centrom Novog Sada. Ova „ruta“ se možda i proširi ukoliko se dobiju neophodne dozvole.

Vožnja fijakerom košta trista dinara, a možete se smestiti u onaj koji je za šestoro ili ako vas je manje u fijaker za četiri osobe. U svakom slučaju kada podelite, cenu vožnje nećete ni osetiti.

Ledena šuma – kutak iz bajke

Projekat koji će jedan deo Novog Sada pretvoriti u kutak iz bajke je svakako Ledena šuma. Ovaj koncept, čije je središte klizalište, smešten je u jednom od najlepših parkova u Srbiji, Dunavskom parku. Svečano otvaranje Ledene šume bilo je 7. decembra, a planirano je da bude otvorena do 20. januara.

Iako u centru priče, klizalište nije jedino što će posetioci moći da koriste u tom bajkovitom kutuku.

Organizatori pripremaju programe koji će trajati čitava dva meseca, a koji će biti besplatni. Naplaćivaće se jedino ulaz na samo klizalište. U prepodnevnoj smeni namenjenoj isključivo deci, klizanje će biti besplatno uz stručni nadzor instruktora klizanja.

I Ledena šuma imaće svoj muzički šmek. Uz samo klizalište na natrkivenoj platformi posetiocima će svirati bendovi i dj-evi.

Pored toga Novosađani i turisti će moći da uživaju u nastupima pozorišnih trupa i animatora. Oni koji ne vole da budu posmatrači imaće priliju da učestvuju u kreativnim i edukativnim radionicama.

U ponudi će biti i zimski delikatesi i ručni radovi novosadskih zanatlija. Oni koji prošetaju do parka moći će da omaste brk i nekim zimskim delikatesima.

Rokenrol za doček Nove godine

Novosađane će u novogodišnjoj noći zabavljati Nele Karajlić, Manjifiko i SARS. Fondacija Novi Sad 2021 je organizator predstojeće novogodišnje proslave na četiri lokacije gde će nastupiti više od 50 izvođača.

Na glavnom novosadskom trgu nastupiće Plavi orkestar, Darko Rundek i DJ dvojac iz Moskve Filatov & Karas, dok će na Trgu republike biti koncerti bendova najrazličitijih žanrova, od tamburice do džeza, ali i mnoštva animatora, akrobata i žonglera.

Muzički program na Trgu republike upotpuniće lokalni autentični restorani sa svojom gastronomskom ponudom, kao i lokalni proizvođači zanatskog piva i domaćih pića sa Fruške gore.

Ljubitelji elektronske muzike uživaće i ove godine uz neke od najboljih domaćih i stranih izvođača na Green Love festivalu na Spensu, dok će bajkovita Ledena šuma u Dunavskom parku biti zimska radost za najmlađe uz poseban dnevni program sa animatorima, nastupima dečjih horova i brojnim drugim sadržajima.

Novogodišnja dekoracija grada

Pored svih sadržaja koji će vas dočekati ukoliko dođete možda najjači utisak ostaviće upravo novogodišnja dekoracija koja od Novog Sada napravi čarobno mesto tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Jedan od najmagičnijih ukrasa je svakako „nebo“ od plavih sijalica nad Zmaj Jovinom ulicom.

Zamislite samo još vožnju ispod tog neba onim romantičnim starinskim fijakerom, još ako nas ove zime počasti sneg ta vožnja je nešto što će vam sigurno praznike učiniti zanimljivim.

novi-sad-praznici
Aleksandar Milutinović

Ako odete malo dalje do Trga republike tamo će vas dočekati svetleći Sneško Belić koji je uvek raspoložen za fotkanje. Ovo je samo deo „stare“ postavke dekoracije a uskoro se očekuje i nova.

Takođe, novina je što ove godine dekoracija stiže i u druge delove grada van centra. Kada dođe veče i upale se lapmice, Novi Sad će sigurno uspeti da vam probudi najlepše praznična osećanja.

POVEZANO: Umesto deponije, Novi Sad dobija najlepši japanski park

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.1K Share
1.1K Share
Share via
Copy link