Magazin Srbija

Vučić najavljuje 5.000€ za prvo dete, a porodilje hrani buđavim ‘lebom

vucic-natalitet

Srbija će biti najjača zemlja u Evropi po stopama stimulacije rađanja, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i najavio da će predložiti Vladi da se za rođenje prvog deteta roditeljima isplati 5.000 evra. Najavio je povećanje iznosa za drugo, treće i četvrto dete.

– Ići ćemo sa izmenama zakona i olakšaćemo trudnicama i porodiljama mnoge stvari, a ići ćemo i sa velikim i značajnim uvećanjem iznosa za rađanje dece – za prvo, drugo, treće i četvrto dete – rekao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

Inače, aktuelna davanja za roditelje ili kako je u narodu poznatiji “roditeljski dodatak” za prvo dete iznosi 100.000 dinara i isplaćuje se jednokratno. Za drugo, treće i ćetvrto dete ova naknada se isplaćuje u ratama. Rođenje petog deteta zakon ne prepoznaje i za njega ne postoje davanja, osim u određenim ekstremnim okolnostima, piše Blic.

Roditeljski dodatak za treće i četvrto dete se isplaćuje jednom mesečno u roku od 10 godina nakon rođenja deteta, što znači da dete dobija mesečno po 12.000, odnosno 18.000 dinara do detetovog 10. rođendana.

Drugo dete primalo bi više do sadašnjih 2.000 evra?

Najavljene mere donele bi veliki podsticaj i za drugorođeno dete. Do sada su roditelji za drugo dete dobijali 240.000 dinara, odnosno oko 2.000 evra, i to u ratama, a prema Vučićevim najavama, pomoć bi prema novoj odluci bila mnogo veća. Ipak, ostaje da se vidi da li će se i za drugo dete davati podsticaj od najavljenih 5.000 evra ili će u pitanju biti neka druga suma. To će se znati kada resorno ministarstvo za brigu o porodici i demografiju iznese konkretne predloge.

Šta za treće i četvrto dete?

Prema sadašnjem zakonu, za treće dete roditelji dobijaju 1.440.000 dinara u 120 mesečnih rata po 12.000 dinara, dok za četvrto dete dobijaju 2.160.000 u 120 mesečnih rata po 18.000 dinara mesečno. To je mnogo više od najavljene sume od 5.000 evra, pa ostaje nedoumica da li bi se podsticaj od najavljenih 5.000 evra odnosio i na treće i četvrto dete ili bi on bio veći.

Ali, sa druge strane i dalje ostaje nepoznanica kako će i kada najavljena mera biti realizovana. Ono što se trenutno zna iz predsednikovih izjava je to da su nove mere neophodne jer je kako kaže “stopa nataliteta obrnutno proporcionalna rastu životnog standarda”.

Inače, stopa nataliteta u Srbiji je smanjena. I sam Vučić je u prethodnom periodu govorio da je ovo gorući problem pozivajući žene da rađaju jer “neće imati ko da nam radi u fabrikama”. O problemu nataliteta govorila je i premijerka Ana Brnabić ističući da je to “mnogo veći problem od odliva mozgova”.

Može li Vučićevih 5.000 € nekog pogurati da rodi dete?

Jovana Ružičić direktorka “Centra za mame” kaže da se najavljuje mnogo toga, a sprovodi tek po nešto, zbog čega nije sigurna da li je ovo samo jedno u nizu obećanja ili će biti i pretvoreno u praksu. Ona smatra da ta mera, i ako bi bila doneta, neće doprineti željenim rezultatima.

– Mislim da niko neće roditi dete zato što je dobio 5, 10 ili koliko god hiljada evra. Neko će roditi dete zato što se oseća dobro, zato što živi u državi i sistemu na koji može da se osloni i zato što je to lična odluka na koju niko ne može da utiče – navodi Ružić.

Kaže da država treba da obezbedi da svaki segment roditeljstva funkcioniše kako treba, onda je odluka o tome da li će roditi ili ne na ženi i onda je to zaista prava odluka, pieš Nova.

– Onda žena ne mora da brine da li će dobiti otkaz kad ostane u drugom stanju, da li će se vratiti na posao. Da počnemo još od početka, da li će još na intervjuu za posao morati da odgovara na pitanja: ‘Da li imate dečka? Da li je to ozbiljna veza? Ko će vam čuvati decu kada radite?’ a ne da priča o svojim kvalifikacijama – objašnjava Ružić.

Kaže da su se neke stvari promenile na bolje, ali žene i dalje na intervjuu za posao čekaju pomenuta pitanja, koja su protivzakonita, ali je teško dokazati da ste ih dobili.

– Vlada voli da ističe svoj doprinos bori za natalitet ali bi trebalo da počnemo od najosnovnije stvari, a to su porodilišta. Srpska porodilišta nisu onakva kakva treba. Iz porodilišta žena treba da izađe sa osmehom, a ne ubijena u pojam i kao zgažena bubašvaba – poručuje.

Katastrofalno stanje u porodilištima, sela zapuštena, mesta u gradskim vrtićima nema

U velikom istraživanji BIRN-a, više od 80 odsto anketiranih žena žalilo se na “medicinski nemar” koji su doživele u porodilištima. Mnoge od ovih žena žalile su se zbog stava medicinskog osoblja, ali jedva tri posto njih je uložilo zvaničnu žalbu ili pokrenulo tužbu.

Udruženje “Mame su zakon” saopštilo je da su 8.944 žene, u periodu od početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom 2018. pa do 1. marta ove godine, tokom porodiljskog odsustva dobijale naknade manje od minimalca u Srbiji. Poniženja majki počinju već u porodilištu.

– Sadašnji odnos države prema ženama koje se odlučuju na to da budu i majke nije motivišuć – kaže Tanja Macura iz Udruženja Mame su zakon.

Neadekvatna hrana u porodilištima u kojima se majkama služi i buđav ‘lebac samo je jedan od pokazatelja odnosa države prema natalitetu.

Krajem juna na stranicama društvenih mreža organizacije Centra za mame osvanule su fotografije buđavog peciva koje prati potpis: „Doručak za trudnice sa rizičnom trudnoćom u bolnici u Kragujevcu“.

U gradovima nema mesta u vrtićima, a roditelji se dovijaju da opstanu na sve moguće načine. U selima mesta ima, ali dečje graje je sve manje jer zbog manjka mogućnosti i nedostatka posla, mladi hrle u gradove. Država daje podsticaje i za kupovinu seoske kuće mladim bračnim parovima, ali u selima kojima je moguće živeti pristojno sa decom i obezbediti im dobre uslove za 10.000 evra koliko nudi država za kupovinu seoske kuće ne može da se kupi bukvalno ništa.

Horor u porodilištima na Balkanu, više od 500 žena progovorilo o nasilju, neke nikada nisu videle svoju decu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

572 Shares
572 Shares
Share via
Copy link