Magazin

Bile su ćerke predsednika Jugoslavije, Beograd je uzdisao za njima, a onda su misteriozno umrle

Mira i Maja Mijatović bile su ćerke predsednika Jugoslavije Cvijetina Mijatovića.  Devojke iz visokog društva, princeze Dedinja,  koje su u porodičnoj vili na na tom elitnom naselju organizovale žurke na kojima se skupljao sam „krem“ Beograda 80-tih godina. Mira je bila i članica popularnog benda Via Talas, a važile su za najlepše devojke prestonice. Njihov život je bio neverovatna priča, a o smrti popularnih sestara i danas kruže brojne verzije.

Nakon što je postao predsednik Cvijetin Mijatović sa porodicom se preselio na Dedinje gde su sestre odrastale.

Za njih će reći da su bile lepe, nasmejane, energične, društvene i fatalne.

Volele su društvo i provode a često su bile viđene u društvu brojnih umetnika i takozvane zlatne omladine toga vremena, između ostalih i Milana Mladenovića iz EKV-a, Margite Stefanović Magi, pevačice Bebi Dol i mnogih drugih.

– Pravile su žurke dok ih je čuvala policija. Možete zamisliti kakve su to žurke bile na koje bi dolazile sve gradske face – ispričao je njihov prijatelj i muzičar Milivoje Petrović – Miško Plavi.

Upravo je ta 1980. godina koja je obeležila političku karijeru njihovog oca bila i godina koja je obležila njihov početak.

Rodila se ideja o grupi VIA Talas čiji su članovi bili Bojan Pečar, Mira Mijatović, a u jednom trenutku i Miško Plavi i slikar Dušan Gerzić.

Voleli su retro stvari pa su tako i odabrali naziv koji je podsećao na termin kojeg je 60-ih godina u Beogradu koristio niz bendova.

– VIA Talas je bila pozitivna ekipa, uvek nasmejani i veseli. Tako i taj ‘talas’, koji vas podseća na nešto što vas ugodno ljulja. Voleli su da dolaze kod mene jer sam imao puno novina, časopisa i fotografija i ploča koje su obožavali da slušaju. Sedili su na podu, i mogli su pušiti. Bili su to klinci iz kvarta – rekao je novinar i rok kritičar Petar Peca Popović.

Njihov najbolji koncert bio je na stadionu Tašmajdan i u SKC-u kao predgrupa Idola, i tada je Mira Mijatović bacala bombone u publiku. Međutim, nisu imali mnogo nastupa.

– Svirali smo u podrumu Mirine vile, a tačno iznad bila je kancelarija njenog oca. Jednom je došao do nas i rekao nam… deco, izvinjavam se što prekidam, ali možete li samo malo da prestanete da svirate, jer imam gore Brežnjeva na vezi. Meni je žao što vas prekidam, ali nemojte barem tim činelama udarati, to mi smeta, po bubnjevima možete, to mi ne smeta… Mi smo malo pričekali pa nastavili da sviramo – ispričao je Miško Plavi.

Izdali su tri albuma i bili veoma popularni, pa ih je čak i Goran Bregović primetio i pozvao u Sarajevu da snime ploču.

Početak kraja

Na kraju im se nije svidelo to što su napravili i odustali su. Miško Plavi ubrzo je pozvan u grupu D’Bojs a ostali su samo Mira i Bojan, koji su tada bili u vezi.

Plodonosnu karijeru prekinuli su naglo, 1983. godine i svako je od njih tada krenuo svojim putem.

Gera se vratio slikarstvu, a Mira i Bojan su nastavili dalje. Zahvaljujući očevim vezama potpisali su ugovor u Sarajevu i sa drugim muzičarima snimili ploču. Preimenovali su se u Talas, prenosi Express.hr.

Sestre Mijatović preminule su 1991. godine i to u razmaku od nekoliko meseci.

– Dok je bila bolesna Mira je izbegavala druge, jer se toga stidela. Ne smem ni da pomislim kakav joj je bio prelaz od devojke oko koje se vrteo ceo svet, do devojke koju svi izbegavaju. Strašna mi je pomisao da je morala uvek kod sebe da ima određenu količinu novca s kojim bi mogla da kupi drogu. Mislim da je Maja bila ta koja ju je navukla, jer je ona bila znatiželjna i želela je sve da proba. Toga su se stidele, pa su to i skrivale od mene, to je bila njihova slabost i sramota. Pobegle su od nas kako ne bi videli kako se uništavaju. Niko nije znao ni kada je umrla Mira, a isto tako puno kasnije saznali smo da je umrla i Maja. To je bila velika sramota, odlazak dve ćerke predsednika države – priseća se Miško Plavi.

Ni on se ne seća od čega su sestre umrle. Video je Miru nakon povratka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gde je živela s dečkom.

– Jako je tužno to što su dve tako divne osobe, mlade i lepe jednostavno nestale sa lica zemlje, baš u trenutku kada su možda bile spremne izbaciti nešto dobro i posebno iz sebe – dodaje.

Većina će ipak reći da su najverovatnije umrle od predoziranja, ali to službeni podaci ne potvrđuju.

Njihov otac je preminuo dve godine nakon njih, a sahranjeni su na Novom groblju u Beogradu.

10 balada Yu muzike napisanih po istinitom događaju

Izvor: Express.hr

Reklama

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

218 Shares
218 Shares
Share via
Copy link