Magazin

20 malo poznatih zanimljivosti o najvećim rokenrol autorima i bendovima svih vremena

clash
Foto: ERICA ECHENBERG/GETTY

Ljubitelji rokenrola poput pravih fanatika uglavnom znaju sve što je vezano za njihov omiljeni bend, za privatan i umetnički život pevača, gitariste ili bubnjara.

Iako sa sigurnošću postoji osoba koja poznaje sve detalje, pa čak i ovih 20 izdvojenih koje smo pronašli za vas, ipak se mora priznati da mnogo pojedinosti koje ćete pročitati u narednim redovima do sada nismo imali prilike da saznamo.

Bilo da ste fan Stonsa ili Bitlsa, da volite malo ‘tvrđi’ ili ‘mekši’ zvuk, sigurno ste čuli za sve najveće hitove koji su obeležili čitavu jednu eru popularne kulture, a zašto ne reći i civilizacije.

Ovo je 20 činjenica koje možda niste znali:

1. Aksl Rouz, frontmen legendarnog benda Guns N’Roses, rođen je kao Vilijam Brus Bejli. Inače, ime je promenio sa 17 godina, a Eksl Rouz je anagram za oralni seks.

2. Pesma Rock the Casbah benda The Clash, nastala je u znak protesta zbog zabrane zapadnjačke muzike u Iranu nakon Islamske revolucije 1979. godine.

3. Frontmen benda U2, Pol Dejvid Hjuson, poznatiji pod umetničkim imenom Bono Voks, nadimak je dobio po prodavnici Bonavoks sa slušnim aparatima, jer je pevao toliko glasno da se činilo da peva gluvima.

4. Kali, jedno od važnijih božanstava u hinduizmu, poslužila je kao inspiracija za nadaleko poznati logo benda The Rolling Stones (velika crvena usta i isplaženi jezik).

stones
Foto: Rolling Stones

5. Erik Klepton, jedan od najvećih gitarista svih vremena, pesmu Layla posvetio je ženi Džordža Harisona (gitarista Beatlesa).

6. The Doors, jedan od najkontroverznijih bendova u istoriji muzike, prvi je u svetu reklamirao novi album putem bilborda.

7. Kit Mun, bubnjar grupe The Who, smislio je ime za jednu od najuspešnijih i najuticajnijih grupa ikada – Led Zeppelin.

8. Elvis Prisli je snimio preko 600 pesama, ali nije napisao nijednu od njih.

9. Pravo ime engleskog muzičara Stinga je Gordon Metju Tomas Samner, a pre solo karijere bio je tekstopisac, pevač i basista grupe The Police.

10. Kori Tejlor je drugi po redu pevač benda Slipknot. Naime, pre njega, to je bio Anders Kolsefni.

11. Gitaristi Kirk Hamet i Erik Piterson bili su u braku sa istom ženom, Rebekom.

12. Album Brusa Springstina Born in the U.S.A., bio je prvi CD proizveden u Americi za komercijalnu prodaju, kad je CBS Records 1984. godine otvorio fabriku CD-ova u Tere Houtu, gradu u Indijani.

13. Čak 10 od 14 pesama sa debitantskog albuma Beatles-a Please Please Me snimljeno je u jednom danu – 11. februara 1963. godine, za samo 12 sati rada.

14. Pesma Jeremy benda Pearl Jam inspirisana je člankom u novinama u kome je pisalo da se petnaestogodišnji dečak po imenu Džeremi ubio pred svojim razredom.

15. Pesma Killing an Arab benda The Cure govori o romanu Albera Kamija Stranac.

16. Prinsova pesma Purple Rain je alegorija na pesmu Džimija Hendriksa Purple Haze.

17. Čak Beri, koji se smatra jednim od pionira rokenrola, želeo je da bude profesionalni fotograf, a muzikom se bavio samo da bi mogao da plati opremu koja mu je bila preko potrebna.

18. Grupa Queen ima fan klub koji postoji preko četiri decenije, što je prema Ginisovoj knjizi rekorda najdugovečniji fan klub na svetu.

19. Brajan Džons, neslužbeni vođa benda The Rolling Stones, znao je da svira preko 60 instrumenata.

Jimi-Hendrix-in-colour-Copenhagen-1967-Bent-Rej-Far-Out-Magazine-F
Foto: Bent Rej

20. Džimi Hendriks je pesmu Little Wing napravio za samo 145 sekundi.

Izvor: Kafenisanje

Rođena sestra kraljice Elizabete II bila je prava rokenrola, princeza bluda i razvrata i devojka Mika Džegera

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link